Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Jak jsme ve Vrchovinách přišli o rozhodující bod (aktualizováno 30.10.2012)

Analýza (ne)vyhrané partie Pavla Jánského.

Konečně jsem se se zpožděním dostal k analýze Pavlovy partie, která rozhodla o tom, že všechny tři body zůstaly soupeři a my jsme odjeli s prázdnou. Škoda, jak se v analýze ukázalo, Pavel výhru na šachovnici měl, ale co je to platné, rozhodující pokračování neviděl a partie skončila věčným šachem. S poznámkami přispěli do diskuse Honza Žižka a Pepa Havrda, jejich řešení se shodují. S ještě rychlejší výhrou už po 26. ... Jxh3+ přišel jaroměřský Pavel Halbich, ale v jeho analýze byla díra, když přehlédl možnou odpověď bílého.
Vyhrávajícím tahem ve všech variantách tedy mělo být pokračování černého 27. ... Vd2, které vede buď přímo do matu nebo v případě nejlepší hry bílého k jasně vyhrané pozici černého s drtivou převahou materiálu. V partii se bohužel stalo Jed2+ a poté skončila partie již zmíněným věčným šachem. Kdyby je kdyby, ale je velká škoda, že to Pavel nenašel, mohla z toho být partie roku.

30.10. S dalším řešením se ozval Martin Motloch a zdá se, že jeho varianta je ještě lepší: 27. ... Dh2 s hrozbou 28. ... Dg1+ 29. Ke2 Dxg2 mat. Nyní za bílého nestačí 28. gxf3 Dh1+ 29. Ke2 Dg2 mat. Bílý má jedinou obranu v odevzdání dámy 28. Df2 Jxf2 29. Vxd8 Vxd8 30. Kxf2 Jxe1 31. Sxf1 ... opět s drtivou materiální převahou černého.

Pavel Drašnar (1679) - Pavel Jánský (1830)
½ : ½

Autor: Vladimír Velecký