Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 2. kolo: Opět bez bodu, body zaslouženě putují k soupeřům (04.11.2012)

Jiskra Česká Skalice - Jiskra Jaroměř 3,5 : 4,5.

Poprvé v této sezóně jsme nastoupili k zápasu na domácí půdě, trochu s obavami, protože stará plynová kamna neprošla v létě revizní prohlídkou a nové topení se mělo instalovat teprve tento týden. Ke změně došlo, v obou místnostech jsou radiátory, topení je prý nastaveno na automatiku a nemáme se o něj vůbec starat. Uvidíme, jak to bude hřát, až bude venku -20.

Zápas samotný nás příliš nerozehřál, sice jsme dokonce před posledními dvěma hranými partiemi vedli o bod, ale nakonec ani to nestačilo a odešli jsme zase s prázdnou. Hosté měli být mírnými favority a taky to nakonec potvrdili, ale zahráli jsme si pěkně, hlavně Tomáš na prvním stole předvedl nekompromisní útok na krále a zavěsil. Se štěstím vyhrál Petr Plodek, Karel držel mírně horší, ale hratelnou pozici, kterou opět zkazil jednou hrubou chybou. Zkrátka, v celkovém součtu hosté vyhráli o partii víc, ale je to spravedlivé, byli o chloupek lepší.

Remizovalo se velice brzy na poslední šachovnici, Petr původně vůbec nechtěl hrát, pro nedostatek hráčů nastoupil s tím, že může hrát od začátku na rychlou remízu, protože potřeboval odejít. Asi to byla škoda pro nás, jeho soupeř nebyl příliš zkušený a půlku dostal prakticky bez boje - ½ : ½.

Další skóre se měnilo hned dvojnásobně, Petr Plodek obětoval figuru a počítal s pochodem pěšce na poslední řadu, jenže přehlédl možnou obranu a měl prohrát. Naštěstí stejnou slepotu projevil i černý, uvěřil mu na slovo, místo 30. ... Kf8 mělo přijít Je7! a bylo by hotovo. Laciný bod pro nás jsem hned vzápětí vykompenzoval já, když jsem vzdal beznadějnou pozici. Ze začátku to vypadalo, že Honza jako černý bude útočit na krále, na mě zbude dámské křídlo. Taky to tak bylo, jenže rozhodující průlom přišel středem a já jsem na tom byl hůř. Pokračovat bez dámy nemělo smysl, to jsem radši podepsal partiář - vyrovnáno 1½ : 1½.

Hrubé chyby se nevyvaroval Karel, který zvolil variantu dámského gambitu s mnoha výměnami a rychlým přechodem do koncovky. Stál sice o něco hůř, ale žádná přímá hrozba tam vidět nebyla, jenže přišlo přehlédnutí 19. ... f5 a pozice černého se v pár tazích zhroutila. Zbytečná nula na našem kontě! 1½ : 2½.

Nevypadalo to moc nadějně pro zbytek zápasu, ale podařilo se nám dokonce výsledek na chvíli otočit. Martinův soupeř vymyslel asi (?) matový útok, který tam nebyl a zřejmě úplně přehlédl, že šachující střelec je napadený dvakrát, takže bílému nedělalo žádné potíže v klidu si ho sebrat. Opět vyrovnáno - 2½ : 2½.

Nejhezčí partii dneska předvedl - aspoň z nás domácích, hsoté to třeba budou vidět jinak - Tomáš na prvním stole. Od začátku šel tvrdě po černém králi, za rozbití obranného krytu nabízel i věž, což černá sice vzít nesměla, ale ani otevření únikové cesty jí nestačilo a po ztrátě dámy podepsala kapitulaci. Moc pěkný výkon naší mladé opory! 3½ : 2½.

A to bylo bohužel z naší strany vše. Jirka Kubec dlouho vypadal, že by svou horší pozici mohl udržet a dostat se do koncovky nestejných střelců, jenže se mu nepodařilo vyměnit těžké figury. Bílý prorazil po středních sloupcích, nepomohla ani oběť kvality, nedalo se to rozumně bránit - vyrovnáno 3½ : 3½. Škoda, dlouho to vypadalo, že bychom tady minimálně půlku mohli udělat.

V poslední partii už moc šancí na úspěch nebylo. Pavel přišel o dva pěšce a hrát to na nějakou údržbu nemělo smysl. Jediná šance spočívala v soupeřově časové tísni, dost dlouho hrál s pár vteřinami na hodinách, a dokud byly na stole dámy a věže, mohlo se stát cokoliv. Bohužel pro nás, David i v časovce počítal všechno přesně, podařilo se mu odrazit útok a po několika výměnách bylo jasno. Zase jdeme domů s nulou na kontě - 3½ : 4½. Ale tentokrát nemůžeme litovat žádných nevyužitých šancí, kliku jsme v několika partiích měli jenom my, soupeř si to vyhrál sám, snad jen Karel mu to trochu usnadnil.

Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Plodek Petr
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Křeček Karel
Motloch Martin
Čechovič Petr
1960
1825
1867
1830
1859
1592
1556
1568
1 : 0
0 : 1
1 : 0
0 : 1
0 : 1
0 : 1
1 : 0
½ : ½
Rutter Lidmila
Staněk Petr
Borůvka Milan
Bém David
Kuneš Jan
Pultar Stanislav
Halbich Pavel
Hekele Karel
1923
1854
1880
1896
1866
1864
1674
-

Tomáš Mádr (1960) - Lidmila Rutter (1923)
1 : 0

Petr Staněk (1854) - Jiří Kubec (1825)
1 : 0

Petr Plodek (1867) - Milan Borůvka (1880)
1 : 0

David Bém (1896) - Pavel Jánský (1830)
1 : 0

Vladimír Velecký (1859) - Jan Kuneš (1866)
0 : 1

Stanislav Pultar (1864) - Karel Křeček (1592)
1 : 0

Martin Motloch (1556) - Pavel Halbich (1674)
1 : 0

Karel Hekele (-) - Petr Čechovič (1568)
½ : ½

Autor: Vladimír Velecký