Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 5. kolo: Dostali jsme nadílku už s předstihem (16.12.2012)

Sokol Jukov Červený Kostelec - Jiskra Česká Skalice 5,5 : 2,5.

Dneska to byl zvláštní den a nějaký divný pocit mám ještě teď. Začalo to hned ráno. Jedu do Skalice, abych naložil další členy týmu, za Dolanami dojíždím kolonu (je mlha, takže toho moc nevidím), která zpomaluje a zpomaluje ... Asi padesát metrů přede mnou vidím vedle silnice matné obrysy něčeho, co vypadá jako kamión na boku, na poli doutnají nějaké části bůhvíčeho. Stojí tam hasičská auta, blikají policejní majáky. Nade mnou hukot, na vozovku přistává vrtulník záchranné služby. Už jsem přemýšlel, že zavolám spoluhráčům, ať hledají náhradu, tohle vypadá na hodně dlouho. Naštěstí se někdo vpředu ujímá organizace provozu, daří se nám postupně obrátit a vracíme se k Dolanům. Teď se mi hodily najeté kilometry na kole, zemědělskou cestou mezi polemi to objíždím. Sice je to divočina, spíš ledová dráha, v protisměru další znalci místních poměrů včetně náklaďáků, ale dobré, s mírným zpožděním vyjíždíme ze Skalice. Silnice v pohodě, jen ke kostelecké sokolovně trochu klouzala dlažba.

Domácích bylo na místě nějak málo, horečně se telefonuje, rozhodčího z nich nechce dělat nikdo, koukám, že se toho ujal Pavel, abychom vůbec začali. Postupně se usedá ke stolům, hra začíná. Až na mě, soupeř je na cestě, určitě prý dorazí. Co slíbil, to splnil, asi po dvaceti minutách začínáme i my.

No a zanedlouho předvádíme naše ochotnické představení. Vidíte, že dokonce ani ty fotky se moc nepovedly, zdálo se mi, že je světla dost, ale realita byla jiná, na což jsem přišel až doma. Co se dalo zkazit, to jsme taky zkazili, padali jsme jako hrušky jeden za druhým a nebýt v závěru zápasu Petra a hlavně Tomáše, dostali bychom takový výprask, že by se nám o něm ještě dlouho zdálo. A to jsme před zápasem tipovali, že to bude vyrovnaný boj s těsnou výhrou pro nás. Jojo, fandili jsme si moc a byli jsme za to potrestáni.

Neslavné vystoupení jsem zahájil já. Opět pozičně tragické postavení už v 15. tahu, kdy jsem v podstatě neměl co hrát, možná běhat králem po poslední řadě a čekat na porážku. Abych aspoň trochu zvířil vody, obětoval jsem kvalitu, podařilo se mi otevřít pozici, ale pak opět tradice - místo jednoduchého 23. ... Jg3+ (vůbec mě to nenapadlo), kdy by si soupeř mohl vybrat, zda dá přednost věčnému šachu nebo složité koncovce s minimem zbývajícího času a šancemi pro obě strany, stahuju se pasivně dozadu a odevzdávám figuru - 0 : 1.

Šel jsem to zapsat do zápisu, abych našemu kapitánovi trochu se soudcováním pomohl a než jsem to zapsal, vzdává Martin Motloch. Malou kombinací mu bílý dostal figuru do vazby kvůli šachu, aby si ji zadarmo sebral pěšcem a bylo to jasné. Asi patnáct tahů se ještě odehrálo, ale to jen aby si hoši zahráli, výsledek byl jasný, bílý měl stále nepříjemné tlaky a matové hrozby - 0 : 2.

V této sezóně máme dva Martiny, teď pro změnu končí ten mladší, Lesk. Slyšel jsem tam nějaké nabídky remízy od soupeře, které odmítal, ale nakonec se dostal do věčného šachu, čímž soupeř dosáhl svého a byl spokojen. Ale myslím, že kdyby se hrálo dál, udělal by na tom líp. Martin šel o pár tahů dřív do kombinace, která mu přinesla zisk věže za dva střelce a kdyby došla partie do koncovky, měl by velké starosti, takže spíš úspěch pro nás - ½ : 2½.

Za chvíli končí další partie s bodem pro domácí. Karel přišel poměrně brzy o pěšce, přidal k tomu svoje obvyklé špatné hospodaření s časem a ve 33. tahu měl na hodinách nulu, ale na výsledku by to těžko něco změnilo, černý stál výrazně líp. Z partie je tady jen necelá polovina, ztráta pěšce na Karla asi zapůsobila, protože v partiáři zřejmě něco chybí a nedokážu to zrekonstruovat - ½ : 3½. Začíná to vypadat na debakl.

O bodech pro domácí se rozhoduje za chvíli, Jirka Kubec vzdává před nekrytelným matem, ale stejně má o kvalitu míň a nic za to. Taky v průběhu hry odmítl nějaké remízové nabídky, ale pokus o útok na krále sehrál moc optimisticky a po výměně dam už neměl, čím by soupeře překvapil - ½ : 4½.

Aspoň ve třech posledních partiích jsme trochu vylepšili mizernou bilanci. Pavel dostával remízovou nabídku snad po každém druhém tahu, odmítal je všechny, dřel, tlačil na černého, ale ten odrazil všechny hrozby a nakonec se dočkal dělby bodu. Tady asi těžko hodnotit, jestli se to někde dalo za bílého zesílit, k tomu by byla potřeba dlouhá analýza - 1 : 5.

Svůj den neměl ani Petr. Aby odevzdal pěšce zadarmo už v 6. tahu, to se mu myslím hodně dlouho nestalo. I přesto si udržel aktivní hru, obsadil věžemi střední sloupce, kvalitu dokonce získal pěknou kombinací, ale nakonec přijal nabídku remízy. Koncovka byla nejasná a za rozhodnutého stavu se už asi nikomu nechtělo u toho sedět a počítat - 1½ : 5½.

Ještě že máme Tomáše, kdo jiný by dělal body. Karel Soural se do něj pustil se všemi dlouholetými zkušenostmi, vypadalo to, že by jeho útok mohl mít úspěch, ale ... Tomáš neztratil rozvahu, bránil se vynalézavě, zjednodušoval a trpělivě čekal na příležitost. Podařilo se mu vyměnit dámy a přejít do vyhrané koncovky, což uznal i protivník a vzdal. Další cenný skalp na Tomášově opasku! - 2½ : 5½.

Odstranit následky havárie u Svinišťan asi zabere víc času, vracel jsem se kolem půl druhé a v Třebešově policie odkláněla dopravu na Miskolezy a Sebuč. Doma jsem pak slyšel v rádiu, že se srazil kamión s osobákem a vrtulník přiletěl pro řidiče převráceného kamiónu, který naštěstí nehodu přežil. Aspoň jedna dobrá zpráva na závěr.

Soural Karel
Kuru Martin
Škoda Pavel
Brát Libor
Klázar Václav
Jungwirth Stanislav
Mata Michal
Kysilko Jaroslav
2014
1842
1828
1806
1756
1665
1656
1488
0 : 1
1 : 0
½ : ½
½ : ½
1 : 0
1 : 0
1 : 0
½ : ½
Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Plodek Petr
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Křeček Karel
Motloch Martin
Lesk Martin
1960
1825
1867
1830
1859
1592
1566
1748

Karel Soural (2014) - Tomáš Mádr (1960)
0 : 1


Jiří Kubec (1825) - Martin Kuru (1842)
0 : 1

Pavel Škoda (1828) - Petr Plodek (1867)
½ : ½


Pavel Jánský (1830) - Libor Brát (1806)
½ : ½


Václav Klázar (1756) - Vladimír Velecký (1859)
1 : 0


Karel Křeček (1592) - Stanislav Jungwirth (1665)
1.e4 c5 2.Jf3 d6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 a6 5.Se2 Jf6 6.Jc3 g6 7.O-O Sg7 8.Se3 O-O 9.Vb1 b5 10.a3 Sb7 11.Sf3 Jbd7 12.b4 Je5 13.Sd2 Dc7 14.Jb3 Jc4 15.Sc1 Jxa3 16.Sxa3 Dxc3 17.Ve1
V partiáři následuje ... Vc7, což nelze provést. Zřejmě tam nějaké tahy chybí, ale nedokážu to zrekonstruovat. Bílému spadl ve 33.tahu čas v prohrané pozici.
0 : 1


Michal Mata (1656) - Martin Motloch (1566)
1 : 0


Martin Lesk (1748) - Jaroslav Kysilko (1488)
½ : ½

Autor: Vladimír Velecký