Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 3. kolo: Spravedlivé vítězství domácích favoritů (01.12.2013)

Ortex Hradec Králové - Jiskra Česká Skalice 5,5 : 2,5.

Domácí družstvo bylo lepší a vítězství si stoprocentně zasloužilo. Těžko se dá dnešní zápas nějak podrobně rozebírat, asi první dvě až dvě a půl hodiny vypadal výsledek jako nejasný a možná i s nějakými šancemi na náš úspěch, ale postupně jsme začali odpadávat a skončilo to naprosto jednoznačně. Lehký zápas jsme nečekali, domácí mladíci sice nemají velká ela, ale šachy hrát umějí a přesvědčili nás o tom. Nejsem ani schopen popsat zápas podle pořadí skončených partií, dohrával jsem mezi posledními a mám dojem, že několik partií skončilo takřka současně. Stačil jsem si se soupeřem potřást rukou, rozebrat pár variant, které se v naší partii mohly objevit a už slyším Jirku Bielavského, jak volá kapitány k podpisu konečného výsledku. Zápas se rozhodl na zadních stolech, vpředu, kde měli mít domácí teoreticky domácí navrch, jsme dokázali kontrovat a udržet výhodu bílých barev, vzadu jsme na soupeře nestačili.

Partie dvou Tomášů na jedničce. Dlouho se to zdálo být vyrovnané, ale bílý to hrál na výhru a držel trochu lepší pozici. Náš Tomáš se pokusil vnést do partie trochu zmatku obětí jezdce za tři pěšáky, ale nedokázal zabránit výměnám materiálu a bílá dvojice střelců vypadala hodně nebezpečně. Nevím, jestli by Tomáš své pěšce královského křídla dokázal prosadit - počítač dává dost velkou výhodu bílému -, bohužel pro něj přehlédl šach, po kterém ztrácel kvalitu a pěšce a to už bylo jasné - 0 : 1.

Pěkný útok na krále předvedl Honza s Jirkou Bielavským, to byla skutečná hra na jednu branku. Jen dvě černé figurky, dáma a střelec, se v závěru na malou chvíli dostaly na čtvrtou řadu, jinak se většina partie odehrávala v okolí černého krále. Bílí pěšáci e a f se valili kupředu jako tank a zastavili se až na sedmé řadě, kdy se černá pozice rozpadla a ztrátám materiálu s blízkým matem se nedalo rozumně zabránit - 1 : 1.

Jirka Kubec při zpáteční cestě v autě zhodnotil svoji partii přibližně takto: myslel jsem si, že se v poklidu vyvinu podle známých schémat, ale když mi v 6. tahu zahrál f4, bylo jasné, že mě čeká těžká obrana. I tady se většina partie odehrála na polích, ze kterých bylo černému králi nebezpečně horko. Bílý monarcha sice přišel o všechny své pěšcové ochránce, ale vůbec to nevadilo, bílá dáma s věží obsadily volný g-sloupec, bílá kavalerie skákala z místa na místo. Po zjednodušení z toho byla pro černého ztráta kvality, rozvrácená pozice a mohutná převaha bílých pěšců - 1 : 2.

Další partie, hodně podobná dvěma předchozím. Pavel, to je rozený útočník, dvacet tahů se zdálo, že se celkem nic důležitého neděje, ale najednou se před černým králem objevila nepřátelská dáma s věží a za podpory f-pěšáčka byl na stole neodrazitelný matový útok. Mám dojem, že tahle partie skončila jako druhá, takže jsme možná i poprvé a naposled v zápase chvíli vedli - 2 : 2.

Následující série tří porážek rozhodla o výsledku zápasu, řekl bych, že "o prsa" jsem nejdřív skončil já. Bílý nehrál nijak agresivně, hodně dlouho jsem byl se svou pozicí spokojený, i když jsem stál jako vždycky pasivně a žádný náznak protiútoku se nerýsoval. Svou jedinou šanci na úspěch jsem zahodil ve 26. tahu, kde jsem mohl hrát cokoliv jiného - c4, b5, Dd6 a stál bych moc pěkně, místo toho jsem slabým Vd6 nechal bílého rozvinout útok a pěšcová lavina soupeře se mnou během pár tahů totálně zametla - 2 : 3.

Karel si dnes vybral jednu ze svých slabých chvilek. Hodně dlouho stál docela pěkně, řekl bych i líp se šancemi na celý bod, ale netaktickou výměnou dam soupeři umožnil srovnat pěšcový řetěz a pak už se jen bránil. 28.Dxd4 (?) je podle mého názoru o hodně slabší než Kf2, čímž by po případné výměně dam dobral králem na e3 a starosti s pozicí a zdvojenými pěšci by zůstaly černému. Ještě navíc měl protivník na hodinách cca 1 minutu, Karel 31 minut, takže jsem si říkal, že přinejhorším remízu by měl v pohodě udržet. Ale co čert nechtěl, najednou od vedlejšího stolu slyším, jak mu soupeř reklamuje pád praporku! Karel si prý ještě uvědomoval, že mu zbývá 9 minut a pak už na čas zapomněl. Nedopatření, ke kterému u něj dochází minimálně jednou za sezónu - 2 : 4.

Hodně dlouho stál přinejmenším vyrovnaně Martin Motloch, spíš bych řekl, že postupně získával převahu a rýsoval se pěkný útok. Bohužel pro něj, spočítal špatně oběť kvality, po které se partie rychle otočila v jeho neprospěch. Bílý šikovně vrátil výhodu kvality, získal za to celou figuru k dobru a pak už to bylo jasné. Martin se ještě snažil, ale bylo to jen čekání na nějaké přehlédnutí soupeře, ke kterému ale nedošlo a tak byla porážka neodvratná - 2 : 5.

Aspoň malý úspěch jsme zaznamenali na poslední šachovnici. Partie se hrále v rychlém tempu, skončila jako první a ani na jedné straně to nebylo na výhru. Výsledná koncovka byla možná trochu výhodnější pro černého, střelec bývá v podobných pozicích podle knížek silnější, ale na naší úrovni je to spíš o tom, kdo udělá první chybu a něco přehlédne. Zájem o to neměl ani jeden z aktérů a tak v zápise o utkání byla jako první zapsána remíza - 2½ : 5½.

Takže, jak je psáno v úvodu, výsledek odpovídá průběhu utkání a nezbývá než pogratulovat soupeři, který si úspěch plně zasloužil.

Ptáček Tomáš
Bielavský Jiří
Čermák Miroslav
Nekvinda Michal
Šolc Filip
Nosek Jan
Langr Jiří
Kuta Jiří
2060
1997
1871
1795
1676
1717
1678
1647
1 : 0
0 : 1
1 : 0
0 : 1
1 : 0
1 : 0
1 : 0
½ : ½
Mádr Tomáš
Kuneš Jan
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Křeček Karel
Motloch Martin
Čechovič Petr
2007
1885
1705
1821
1835
1569
1570
1556

Tomáš Ptáček (2060) - Tomáš Mádr (2007)
1 : 0


Jan Kuneš (1885) - Jiří Bielavský (1997)
1 : 0


Miroslav Čermák (1871) - Jiří Kubec (1705)
1 : 0


Pavel Jánský (1821) - Michal Nekvinda (1795)
1 : 0


Filip Šolc (1676) - Vladimír Velecký (1835)
1 : 0


Karel Křeček (1569) - Jan Nosek (1717)
0 : 1

Bílý prohrál na čas.


Jiří Langr (1678) - Martin Motloch (1570)
1 : 0


Petr Čechovič (1647) - Jiří Kuta (1647)
½ : ½

Autor: Vladimír Velecký