Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Něco málo o konferenci a losování (22.09.2014)

Jsou ty schůze nějak delší a delší ...

Můžu se už pokládat za pamětníka, co se účasti na krajských konferencích týče, a tak vím, že jsme se letos poprvé sešli U Špatenků v Libřicích. Podmínky dobré, personál ochotný, po téhle stránce si není na co stěžovat.

Horší to je s našimi vlastními šachovými záležitostmi. Připadá mi, že ač jsme neustále v kontaktu přes maily, mobily a všelijaké "ty internety", nějak nám ta komunikace mezi lidmi vázne. Odjížděli jsme s Mirkem Martinovským před šestou hodinou a to ještě nebyl úplný konec, protože se teprve začínal losovat regionální přebor, který už ani jednoho z nás celkem nezajímal.

Takové ty obvyklé věci, vyhodnocení úspěšných z minulé sezóny, zprávy o činnosti komisí, volby nového výboru, na tom není celkem co zkazit a nijak to nevybočilo z rámce obvyklého průběhu. Podle očekávání zabral nejvíc času z diskuse očekávaný kontroverzní bod - sehrání posledních dvou kol krajského přeboru soustředěně na jednom místě během víkendu. Přestože se několik řečníků snažilo toto rozhodnutí svazu zvrátit mnoha argumenty, v neoficiálním hlasování se nakonec ukázalo, že z 12 družstev KP je 6 pro soustředění, 5 proti a jednomu je to jedno.
Za sebe můžu říct (i když se mě to dotýká jen okrajově jako náhradníka v družstvu Jaroměře), že mi tento nápad nepřipadá jako špatný, přes všechny protiargumenty, které jsem vyslechl na konferenci nebo obdržel mailem v předchozích dnech. Co mi vadí a pokládám právě za nedostatek komunikace ze strany funkcionářů, že taková dost zásadní novinka nebyla prezentována s dostatečným předstihem na krajském webu. Diskuse mohla proběhnout v klidu přes maily a nemuselo se všechno řešit až na konferenci. Výkonný výbor sice argumentoval, že je chybou členské základny, když nečte informace na webu, protože už v červenci se to prý objevilo v zápisu z jejich schůze, jenže tam je jen stručná formulace, že o tom výkonný výbor diskutoval a ne, že je to už hotová věc. Takže chybu vidím spíš na straně výboru.
Platí tedy v tuto chvíli, že 21.-22. března se všichni účastníci krajského přeboru setkají v Janských Lázních ve známém Penzionu Protěž. Kdo bude chtít, bude mít zajištěné ubytování, komu to nevyhovuje, může se na noc vrátit domů nebo přespat kdekoliv jinde. Jestli se tato novinka osvědčí nebo ne, to se ukáže po skončení soutěže.

Z dalších projednávaných témat si pozornost zaslouží ještě diskuse ke změnám pravidel, kde se stále více rozevírají nůžky mezi soutěžemi profesionálů a amatérů, kdy pravidla, mající smysl u hráčů někde kolem 2500+, nám, obyčejným smrtelníkům, jen výrazně otravují šachový život a potěšení ze hry. A protože patřím k hrajícím rozhodčím, můžu říct, že to přináší velké komplikace i jim. I proto je potřeba, aby se s novinkami všichni co nejdřív důkladně seznámili.

Brzy po projednání těchto nejsložitějších témat byla konference ukončena, usnesení přijato a mohlo se přistoupit k tomu, co většinu účastníků zajímá víc než funkcionářské hrátky - losování soutěží družstev v kraji. Vzhledem k tomu, že letos obsazujeme jen krajskou soutěž jedním družstvem, přebory - krajský i regionální - pomíjím, hrají v nich sice i někteří členové oddílu jako hosté, ale povídání o nich si musí najít jinde.

Soupisky v naší skupině předložila všechna družstva, žádné dohady nebo spory o přidělení určitého čísla nebyly a dlouholetý vedoucí skupiny Míša Cerha byl hotový raz dva. Pohled na složení družstev je zajímavý. Spočítal jsem orientačně průměr všech družstev na prvních deseti šachovnicích, aby bylo aspoň nějaké porovnání šancí na konečný úspěch. Podle očekávání je téměř na čele žebříčku náchodské béčko (Mojžíš, Semerák, Nývlt, ...), sestoupivší z KP, ale těsným lídrem soutěže je rezerva rychnovské Pandy, kde se kombinuje zkušenost veteránů (Novotný, Daniel, Machlowski) s talentovaným mládím (Marečková, Buločkin, ...). Tohle by měli být favorité soutěže.
Mezi dalšími účastníky už nejsou výraznější rozdíly, jako vždy nerozhoduje to, co je na papíře, ale kdo v utkání nastoupí a předvede víc umění a bojovnosti.

1.   Panda Rychnov nad Kněžnou B 1909
2.   Niki TJ Náchod B 1908
3.   ŠK Lípa C 1822
4.   Spartak Hradec Králové B 1805
5.   Jiskra Jaroměř C 1798
6.   ŠK DDM Kostelec nad Orlicí 1763
7.   Spartak Rychnov nad Kněžnou 1761
8.   Jiskra Česká Skalice 1759
9.   DDM Třebechovice pod Orebem B 1755
10.   ŠK Dobruška 1736
11.   PŠ TJ Náchod C 1670
12.   Sokol Jukov Červený Kostelec 1654

Autor: Vladimír Velecký