Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 5. kolo: Těžký soupeř, pěkný zápas, bohužel bez bodu (10.01.2016)

Jiskra Česká Skalice - Niki TJ Náchod B 2,5 : 5,5.

Že bude náš dnešní soupeř favoritem, s tím jsme samozřejmě počítali, jeho soupiska je nabitá kvalitními hráči a zápas bude těžký, ať už přijede v jakémkoliv složení. Kdyby se snad náhodou náchodští nesešli v té nejlepší sestavě, měli bychom šance na úspěch, ale takhle to bylo moc složité. Jejich jednička Semerák sice zůstala doma, to ovšem bohatě vyvážil Honza Mojžíš v pozici "jen" prvního náhradníka. Nakonec z toho nebyl žádný debakl, prohráli jsme zaslouženě, ale se ctí a dlouho byl výsledek na vážkách.

Nejsem si zcela jistý, zda poslední partie skončily přesně v tom pořadí, jak jsem to tady popsal, ale jak se říká, "na funkci" ani celkový výsledek to nemá žádný vliv.

Začalo se remízově, pátá šachovnice. K žádnému boji prakticky ani nedošlo, jedna výměna následovala druhou, po 14. tahu zmizely i dámy z bojiště, pěšci vyrovnaní a tak byla dohoda jasná - 0,5:0,5.

Další remíza hned vedle za mé spoluúčasti. Před vánocemi mě Pepík porazil, když jsem vypomáhal Jaroměři v kraji, teď tedy repríza, opět se stejnými barvami. Minule sicilská, dnes pro jistotu změna - carokann a byl jsem maličko úspěšnější než posledně. Udržel jsem vyrovnanou pozici i materiál, Pepík odmítl zajímavou oběť 16. Sxe6, po které by bílý za S+J získal V+2p. Bylo by to potom zcela nejasné, ale Pepíkovi se ta výměna nezdála a zvolil jiné pokračování. Víc toho v partii za zmínku nestálo, jen se to ještě trochu materiálně zjednodušilo a remízu jsem tentokrát vyjímečně nenabízel já, ale bílý, prý se mu víc líbila pozice moje. No, já jsem měl trochu jiný názor, převaha pěšců na dámském křídle vypadala nebezpečně a tak jsem nabídku přijal - 1:1. Zatím je to dobré.

Optimismus nám dlouho nevydržel, Honza Mojžíš potvrdil, že je kvalitním náhradníkem a plně zabodoval. V podstatě to zahrál naprosto rutinérsky, rychle získal dva pěšáky a pak už jen utahoval šrouby, bílý se bránil a bránil, ale stejně přicházel o figuru a tak to radši vzdal. Prohráváme první partii, hosté jdou do vedení a do konce zápasu už to pro nás lepší nebude. 1:2.

Naprosto vyrovnaná partie na dvojce, ani jeden z hráčů neudělal chybu, ale taky nevynyslel nic, čím by získal nějakou převahu. K remíze došlo trojnásobným opakováním pozice, s čímž byli zřejmě spokojeni oba - 1,5:2,5.

Od této chvíle už tedy nemůžu na sto procent říct, že partie končily přesně v uvedeném pořadí, další průběh zápasu tedy hodnotím podle toho, v jakém pořadí se ke mně dostaly partiáře. Využil jsem volného času a pořizoval do počítače už skončené partie, i tato činnost mi dávala hodně zabrat, nemít autory v dosahu, strávil bych asi luštěním nečitelných partiářů hodně času, opět to byl děs.

Řekněme tedy, že jako další v pořadí zvýšil skóre v náš neprospěch Pavel na trojce. V Náchodě prožil dost dlouhou část své šachové kariéry a nikdy se mu proti jejich hráčům nehraje snadno. Ani dneska to pro něj nebylo jednoduché, opticky to vypadalo, že je aktivnější, přesto by se remíze nebránil, nabízet ji ale nechtěl a od soupeře nabídka nepřišla. Bílé figury se dostaly dokonce až na sedmou řadu, bohužel se to ukázalo jako to nejhorší, co si Pavel mohl vybrat. Stačilo malé přehlédnutí a hned byl o věžičku slabší. Ještě pár tahů zkoušel něco vymyslet, ovšem bylo to marné a za chvíli byl konec. 1,5:3,5. Naše naděje na zápasový úspěch silně kledají.

O Tomášovi se nemá cenu příliš rozepisovat. Na zápas přišel rovnou z rodinné oslavy a je s podivem, že vzhledem k okolnostem podal ještě docela dobrý výkon, jenže ani tak to na úspěch nestačilo. Po kombinacích uprostřed šachovnice se dostaly bílé figury do nebezpečí, výsledkem byla víceméně vynucená oběť střelce prakticky za nic a bylo vymalováno. Ještě se hrálo dál, ale občas se něco vyměnilo, černý si mohl dovolit i takový luxus jako je vrácení figury, což vedlo k jasně vyhrané koncovce. Zápas je definitivně ztracen - 1,5:4,5.

Pěkně se uvedl Pepa Havrda při své premiéře v letošním ročníku. Ve zdánlivě vyrovnané koncovce se mu povedlo získat pěšáka a pak už bylo jen otázkou, jestli ve věžové konccovce dokáže získanou výhodu uplatnit. Povedlo se mu to bez problémů a jako jediný pro nás tedy vybojoval celý bod. - 2,5:4,5.

Konečnou podobu dal výsledku zřejmě Karel, symbolicky na posledním stole. Ten naopak ve vyrovnané koncovce o pěšáka přišel, na rozdíl od předchozí partie byly zbylými figurami střelci, jen konec byl stejný, z bodu se radoval černý. Prohráváme zaslouženě 2,5:5,5.

Průběh zápasu byl jasný, od začátku hosté potvrzovali hosté očekávanou úlohu favorita, ale zadarmo jsme to neodevzdali. Příště nás čeká další supersoupeř, lídr tabulky z Hronova, máme se tedy opět na co těšit.

Mádr Tomáš
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Plodek Petr
Havrda Josef
Motloch Martin
Křeček Karel
1890
1775
1809
1756
1851
1774
1356
1486
0 : 1
½ : ½
0 : 1
½ : ½
½ : ½
1 : 0
0 : 1
0 : 1
Pultar Petr
Novotný Jan
Bednář Jiří
Pinkava Josef
Hepnar David
Dusbaba Petr
Mojžíš Jan
Zaňka Jaroslav
1814
1937
1894
1871
1770
1867
2163
1661

Autor: Vladimír Velecký

Tomáš Mádr (1890) - Petr Pultar (1814)
0:1


Jan Novotný (1937) - Jiří Kubec (1775)
½:½


Pavel Jánský (1809) - Jiří Bednář (1894)
0:1


Josef Pinkava (1861) - Vladimír Velecký (1756)
½:½


Petr Plodek (1851) - David Hepnar (1770)
½:½


Petr Dusbaba (1774) - Josef Havrda (1774)
0:1


Martin Motloch (1356) - Jan Mojžíš (2163)
0:1


Jaroslav Zaňka (1661) - Karel Křeček (1486)
1:0