Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 8. kolo: Bezpečně držíme poslední místo v tabulce (12.02.2017)

DDM Třebechovice pod Orebem B - ŠK Česká Skalice 4,5:3,5.

Tohle měl být jeden z mála soupeřů, se kterým jsme mohli pomýšlet na první vítězství. Opět zůstalo jen u zbožných přání, přestože se domácí scházeli na poslední chvíli a nejlepší hráči ze soupisky (oba Slavíkové) dostali volno, na nás to úplně stačilo. Sice jsme taky neměli optimální sestavu, jenže nás by už asi porazil kdokoliv. Výsledek vypadá na tuhý boj, ale po většinu zápasu jsme byli horší a domácí nás dost šetřili, jinak mohlo být rozhodnuto mnohem dřív.

První dárek jsme dostali na sedmičce, kde bílý s těžkými figurami opanoval c sloupec a vytěžil z toho pěkného pěšáka k dobru, navic ještě s obsazením jediného volného sloupce. Naštěstí s realizací převahy váhal víc, než je zdrávo, nechal našeho hráče aktivně rozehrát věž a nakonec sám nabídl remízu, v té chvíli už asi oprávněně - 0,5:0,5.

I druhá partie skončila nerozhodně, opět zásluhou mé osoby, remízového krále družstva v tomto ročníku. Tahů jsme moc nestihli, o to víc jsme toho promysleli, remízu nabízel domácí hráč asi v trochu lepší pozici, nejspíš by mě čekala složitá obrana horší koncovky. Ale na šachovnici byly ještě všechny těžké figury, takže kdo ví... Ať tak či tak, stále vyrovnáno - 1:1.

Do vedení šli domácí po třetí skončené partii, souboj lídrů obou družstev vyzněl jasně pro domácího hráče. Jirka založil partii dost podivně a prakticky už před desátým tahem stál hodně špatně, což vzápětí ještě "vylepšil" tím, že si nechal zavřít dámu a poztrácel, co se dalo. Zasloužená porážka - 1:2.

I další ukončená partie přinesla jednomu z aktérů plný zisk. Tady to ovšem bylo dost kuriózním způsobem. Náš hráč byl slabší o pěšce a k tomu obětoval (no spíš odevzdal) střelce za dva pěšce, měla to být jasná záležitost pro domácí. Chvíli to taky tak vypadalo, bílému padal jeden pěšák za druhým, černý mohl dělat, co chtěl a nemohl to normálně prohrát. Zázraky se ovšem občas dějí, černý vymyslel "vyhrávající" kombinaci s obětí věže, po které měla přijít vidlička na krále a věž s jasnou výhrou, bohužel pro něj si neuvědomil, že jeho střelec je ve vazbě a z oběti věže se stala ztráta. Když jsem pořizoval záznam z partiáře, myslel jsem, že je to nějaký nesmysl a až při pohledu do zápisu o utkání jsem s překvapením zjistil, že jsme tu partii vyhráli. Zápas je opět vyrovnán - 2:2.

Škoda jen, že nadějný průběh nepotvrdil na dvojce Pavel, s bílými figurami je nebezpečný pro každého soupeře. I tentokrát se snažil rozhodnout útokem na černého krále, útok ale nebyl příliš průrazný a Pavel nabídl remízu, možná trochu předčasně. 2,5:2,5.

Po další partii jsme šli dokonce poprvé v zápase do vedení, Karel na osmičce vybojoval pěšáka a dotáhl výhodu až do matu. Je pravdou, že černý nehrál úplně nejlíp, protože mohl držet zavřenou pozici a Karlovi hodně zkomplikovat realizaci výhody, protože v jednu chvíli mu zbývala necelá minuta, což pro něj bývá neřešitelný problém. Kolik lepších - a mnohem lepších - pozic už dokázal prohrát na čas! 3,5:2,5.

Blíží se závěr zápasu, sice vedeme a chybí jen krůček k úspěchu, bohužel v obou zbývajících partiích stojíme výrazně hůř a pokud se podaří zachránit aspoň jednu, bude to zřejmě maximum toho, co ještě můžeme získat. Z konečného výsledku je vidět, že úspěch jsme nezaznamenali ani v jedné z nich. Na šestce rozhodli mohutným nástupem středoví pěšci, to byla hrozná síla, navíc podpořená dvojicí střelců a ovládnutím volného sloupce věžemi. Černé figury kralovaly a bílá pozice se během pár tahů úplně rozpadla. 3,5:3,5.

Poslední partie, dramatický závěr za vyrovnaného stavu, i tady ovšem stojíme výrazně hůř. Ve výměnách střední hry přišel Břeťa o pěšce a nedokázal vymyslet nic, čím by svou ztrátu odčinil. V závěru nedokázal odolat tlaku bílých figur a nechal se zatlačit do pasivity na poslední řadu a pak už nedokázal čelit matovým hrozbám. Je to škoda, možná kdyby se mu povedlo dostat krále do hry, mohla být šance aspoň na tu půlku větší. Takhle je to hotové, zase odjíždíme s prázdnou. 3,5:4,5.

Závěrem můžeme konstatovat, že jsme s přehledem uhájili poslední místo před soupeřem, který byl naším nejvážnějším konkurentem v boji o tuto neradostnou poctu. Pokud v posledních třech kolech nechytíme druhou mízu, asi dobyté pozice úspěšně uhájíme. Zvlášť když v příštím kole zavítá na návštěvu aktuální lídr tabulky, jaroměřská rezerva. Máme se tedy na co těšit.

Sedláček Jan
Krása Marek
Kracík Martin
Mařák David
Zdechovský Tobiáš
Žitný Dominik
Šolín Václav
Reschel Jan
1813
1712
1779
1800
1555
1689
1598
1402
1:0
½:½
½:½
0:1
1:0
1:0
½:½
0:1
Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Šrůtek Václav
Lesk Břetislav
Zikmund Josef
Čechovič Petr
Křeček Karel
1788
1765
1775
1622
1701
1754
1534
1452

Jan Sedláček (1813) - Jiří Kubec (1788)
1:0


Pavel Jánský (1765) - Marek Krása (1712)
½:½


Martin Kracík (1779) - Vladimír Velecký (1775)
½:½


Václav Šrůtek (1622) - David Mařák (1800)
1:0


Tobiáš Zdechovský (1555) - Břetislav Lesk (1701)
1:0


Josef Zikmund (1754) - Dominik Žitný (1689)
0:1


Václav Šolín (1598) - Petr Čechovič (1534)
½:½


Karel Křeček (1452) - Jan Reschel (1402)
1:0

Autor: Vladimír Velecký