Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 9. kolo: Přesně podle očekávání a papírových předpokladů (26.02.2017)

ŠK Česká Skalice - Jiskra Jaroměř B 2:6.

Dneska jsme při mimořádné konstelaci hvězd mohli jedině překvapit, s vedoucím družstvem tabulky jsme si velké šance nedělali. Oprávněně, jak se ukázalo, hosté nás přehráli naprosto v pohodě. Hrálo se sice dost dlouho, ale žádnou šanci na úspěch jsme neměli. Jediný Jirka Kubec mohl podle průběhu partie usilovat o výhru, ale pokazil závěr a o bod se musel rozdělit.
Jaroměřská rezerva přijela s cílem upevnit si první místo a jistit tak případné zaváhání svého áčka v KP, nastoupila proto v základní sestavě, což se nám už hodně dlouho nepodařilo. První tři partie skončily poměrně rychle, bohužel pro nás se dvěma nulami na kontě a tím bylo o výsledku zápasu prakticky rozhodnuto.

Slabší chvilku si dnes vybral Pepa Havrda, který se dostal do problémů takřka už od prvního tahu a dostal pěkný nářez v patnácti tazích. Nevím, co přehlédl, ale byla to černá smršť - 0:1 po pár minutách.

Za chvíli je hotovo na šestce, tam není co hodnotit. Žádný z aktérů se do nějakého náznaku útoku ani vzdáleně nepustil, prostě se nějaká figura vyvinula, vzápětí vyměnila a hotovo, remíza je na stole - 0,5:1,5.

Za chvíli prohráváme o dva body. Petr na čtyřce taky nezahrál zahájení úplně nejlíp, Stauntonův gambit v holandské ho asi zaskočil, protože byl brzy o pěšáka slabší a bílý tu malou výhodu dotáhl až do koncovky. Petr tomu ještě pomohl, když si nechal nasadit vidličku na poslední zbylou figuru, ale jestli by to jinak udržel, těžko říct. - 0,5:2,5.

Tolik zhruba k úvodu zápasu, pak se přece jen nějaký čas hrálo, až došlo k mírovým rozhovorům na posledních dvou stolech. Obě partie skončily brzy po sobě po celkem vyrovnaném průběhu. Na sedmičce to bylo úplně jasné, tam neměl nikdo ani chvíli žádnou výhodu, na osmičce Zdeněk Michl sice vybojoval pěšáka navíc, jenže byl jednak zdvojený a za druhé to došlo do koncovky nestejných střelců - takže ani tady nebylo co řešit. Jenom snad to, že hosté se tím zase o něco přiblížili ke svému cíli - zisku tří bodů. 1,5:3,5.

Neslavně zakončil i Pavel na dvojce. Nevím, jestli to měla být oběť nebo přehlédnutí (26. ... Dd3), neměl jsem čas to sledovat, zkrátka tím odevzdal pěšáka na g6 a tím bylo vlastně po partii, zbývalo už jen pár tahů a trápení v úplně rozsypané pozici. Zápas je tím rozhodnutý, teď už jde jen o to, jaký bude konečný výsledek. 1,5:4,5.

Jak se píše hned v úvodu, jedině na prvním stole jsme měli v průběhu boje jakousi šanci na výhru. Jirka vyšel ze série výměn kolem pětatřicátého tahu bohatší o krásného volného pěšáka na b sloupci, zdálo se, že by to mohla být dostatečná záruka výhry, jenže nějak se do toho zamotal a brzy ho zase zadarmo vrátil. Přitom se partie ještě trochu zjednodušila, ve výsledné pozici je remíza nevyhnutelná a jasná - 2:5.

Zbývá poslední partie, věřte nevěřte, hraju já, to už tady dlouho nebylo. Celkem se mi to líbilo, ale soupeřův černopolný střelec na g7, to byla figura, která asi nejvíc rozhodla o výsledku partie. Měl jsem sice krytého volného pěšáka na b sloupci, jenže se mi nepodařilo zorganizovat protihru na volném áčku a tam se odehrál rozhodující útok černých figur. Rozhodl jsem se tedy nečekat na popravu a obětí pěšáka trochu oživit bojiště, ale ani po zjednodušení situace to nepomohlo. Černý pěšáka udržel až do dámské koncovky, kterou nevím, jestli jsem mohl hrát líp, bohužel jsem dost dlouho hrál v časové tísni a důležité bylo udělat hlavně nějaký tah. Nakonec ani to jsem nestihl a čas mi spadl, říct ovšem, že jsem prohrál na čas, to by bylo vůči soupeři nefér, protože hlavně má pozice byla hodně špatná a prohraná. Je konec, 2:6.

No, podle očekávání jsme sebe ani soupeře nepřekvapili. Ovšem zatímco hosté po dnešním kole mají prakticky první místo v kapse, my se na tabulku díváme z opačného konce a příště se rozhodne, zda ještě budeme mít aspoň nějakou šanci vystoupat o kousek výš.

Kubec Jiří
Jánský Pavel
Velecký Vladimír
Plodek Petr
Havrda Josef
Šrůtek Václav
Zikmund Josef
Křeček Karel
1788
1765
1775
1857
1809
1622
1754
1452
½:½
0:1
0:1
0:1
0:1
½:½
½:½
½:½
Prouza Tomáš
Kudr Roman
Staněk Petr
Borůvka Milan
Kuneš Jan
Pultar Stanislav
Halbich Pavel
Michl Zdeněk
1945
1899
1884
1822
1885
1835
1645
1540

Jiří Kubec (1788) - Tomáš Prouza (1945)
½:½


Roman Kudr (1899) - Pavel Jánský (1765)
1:0


Vladimír Velecký (1775) - Petr Staněk (1884)
0:1


Milan Borůvka (1822) - Petr Plodek (1857)
1:0


Josef Havrda (1809) - Jan Kuneš (1885)
0:1


Stanislav Pultar (1835) - Václav Šrůtek (1622)
½:½


Josef Zikmund (1754) - Pavel Halbich (1645)
½:½


Zddeněk Michl (1540) - Karel Křeček (1452)
½:½

Autor: Vladimír Velecký