Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Zájemci o soutěže družstev v kraji se zrovna nehrnou (17.08.2017)

Setrvalý pokles účastníků nezastaví ani nová sezóna.

Již v minulé sezóně se ze tří skupin (KP + 2x KS) podařilo plně obsadit pouze KS Západ, zbylé dvě se hrály s pouze 11 účastníky. A jak to vypadá teď, dva dny po uzávěrce přihlášek, nová sezóna bude zřejmě ještě horší.

Podle aktuálního stavu (17.08.2017) na webových stránkách kraje se do KP přihlásilo pouhých 9 družstev, zájem projevil navíc i Náchod B, takže to vypadá, že nejvyšší soutěž v kraji obsadí maximálně 10 účastníků. V KS je to hodně podobné, ne-li ještě horší. Pouhých dvacet přihlášených, z toho jedním jsme my, kteří jsme původně v propozicích mezi oprávněnými družstvy ani nebyli, z dalších by chtěli KS hrát ještě Valdice a Nová Paka, nikdo další. I tady je tedy jasné, že z toho dvě dvanáctičlenné skupiny nikdo nevytvoří.

Na jedné straně bychom mohli být rádi, že si opět zahrajeme krajskou soutěž, kde jsme stálými účastníky od jejího vzniku v roce 2003, ale ... Srovnáme-li počet družstev v minulé (69) a nové (54) sezóně, zjistíme, že během letní přestávky někam zmizelo celých 15 (!!) družstev. Je možné, že se ještě dodatečně pár opozdilců přihlásí, ale určitě to nebude tolik, aby dorovnali ztrátu. O příčinách nehodlám spekulovat, není to problém jen našeho kraje, ale obecně šachu a nejspíš i jiných sportů. Ostatně, kdyby nebylo stálého změkčování podmínek - hráč na třech soupiskách, neomezený počet volných hráčů atd. - byl by ten úbytek družstev daleko výraznější.

A na závěr informace pro českoskalické, příp. hosty: podzimní členská schůze, na které dáme dohromady soupisku, bude pravděpodobně v úterý 5. září na hřišti. Definitivně to ještě potvrdím a pošlu mailem. Jo a pro ty, kdo si snad nevšimli: na snižování počtu družstev máme svůj podíl i my, je jasné, že béčko přihlašovat nebudeme, "nejsou lidi". Soupisku proto postavíme tak, abychom si pokud možno všichni zahráli podle zájmu a možností.

Autor: Vladimír Velecký