Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 4. kolo: Stoprocentní úspěšnost trvá, ale... (09.12.2018)

TJ Sokol Studnice B - ŠK Česká Skalice 2:3.

No, všechny tři body jsme si sice odvezli úspěšně domů, ale že by nějak bylo znát, že hrajeme proti poslednímu týmu tabulky, to tak určitě v průběhu zápasu nevypadalo. Na druhou stranu, těžko bojovat na krev, když se složením sestav jedná spíše o malý přáteláček. Soupeřovi hráči hostovali loni u nás, letos zase naši u nich, takže v průběhu zápasu se už řešila sestav Studnic na příští týden a vůbec se víc kecalo, než hrálo. Ani pořádné fotky jsem neudělal, skoro až na konci jsem si to uvědomil, tedy narychlo cvak cvak a konec.
Nakonec my odjíždíme spokojeni s bodovým ziskem, domácí hrají bez tlaku jen pro zábavu, za dvě hodiny bylo po všem a jeli jsme domů. Trochu zajímavé byly jen partie na trojce a a čtyřce, kde se, dá se říct, opravdu bojovalo. Ostatní po pravdě za moc nestály, hlavně tu moji si ani jeden z nás určitě nezařadí do svých "best of".

Taky ta remíza v mé partii na druhém stole byla na řadě jako první. Nad nabídkou černého jsem ani moc nepřemýšlel, nestál jsem nijak perspektivně a byl to černý, kdo vypadal o něco líp. A to ani nemluvím o tom, že v 17. tahu jsem měl ztrácet kvalitu, naštěstí kolem toho prošel černý bez povšimnutí. Tak raději pryč od toho, dokud je čas. 0,5:0,5.

Pak dostal stejnou nabídku Karel na pětce, šachovnice byla ještě plná figur a získat výhodu pro některou ze stran by bylo na dlouhý poziční boj. Karel nabídku přijal, stejnou měl i Jirka na prvním stole a myslím, že v tuhle chvíli jsme už všichni počítali, že by mohl vyhrát Pavel a to nám bude na celkový úspěch stačit. 1:1.

A taky že jo. Pavel cestou domů říkal, že věděl, že přetažení pěšáka ve skandinávské je za bílého špatný tah, jenže něco jiného je taky znát, jak to dokázat. Přesto sehrál svou typickou partii s ostrou figurovou hrou a pěkným zakončením, kdy si bílý mohl vybrat mezi matem a ztrátou dámy. 2:1.

Zajímavě se pozice vyvíjela na čtyřce. Vašek měl převahu, hezky zakombinoval a získal kvalitu, přitom si ale oslabil pěšáky v okolí svého krále a černý měl slušné šance na zajímavou protihru (Jxg3 atd.). Podle pozápasové analýzy by to pravděpodobně bílý ustál, protiútok odrazil a a udržel převahu kvality s velkou výhodou, ovšem živá pozice je něco jiného než analýza, do které mluví všichni. Kdoví. Ani nevím, který z hráčů remízu nabídl, podstatné je, že se na ní oba shodli. 2,5:1,5.

Jediný, kdo by možná hrál až do holých králů, byl jako obvykle Jirka Kubec. Od soupeře dostal nabídku na smír už asi v sedmém tahu, ale rozhodl se vyčkat na průběh zápasu a nechal si plynout čas, kterého měl dost. Ke stolu zasedl až v době, kdy jsme v zápase vedli, po dalších odehraných tazích získal o něco lepší pozici, ale pak se rozhodl nabídnout remízu sám - lepší vrabec v hrsti... stačilo nám to na celkovou výhru. 3:2.

Se soupeři jsme si potřásli rukama, popřáli hezké svátky a konec roku a před polednem jsme byli doma.

P.S.
Sluší se pochválit domácím hrací místnost, moc pěkné prostředí, v jakém hrajeme jen málokdy.

Šretr Josef
Lesk Břetislav
Línek David
Sejval František
Lesk Filip
1741
1656
1416
1201
1000
½:½
½:½
0:1
½:½
½:½
Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Šrůtek Václav
Křeček Karel
1797
1768
1652
1664
1469

Josef Šretr (1741) - Jiří Kubec (1797)
½:½


Vladimír Velecký (1768) - Břetislav Lesk (1656)
½:½


David Línek (1416) - Pavel Jánský (1652)
0:1


Václav Šrůtek (1664) - František Sejval (1201)
½:½


Filip Lesk (1000) - Karel Křeček (1469)
½:½

Autor: Vladimír Velecký