Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 9. kolo: K plnému úspěchu nebylo daleko (01.03.2020)

ŠK Česká Skalice - Spartak Rychnov nad Kněžnou B 2,5:2,5.

V úvodu dvě velmistrovské remízy, pak ještě jedna po vyrovnaném průběhu a na závěr dvě ostré bitvy s úspěšným koncem pro obě strany.

Opět jsem byl účastníkem velice krátké partie, kdy mi byla nabídnuta remíza po několika tazích, ještě jsme ani nestihli předvést něco ze svého šachového umění. Jako obvykle jsem nabídku přijal a šel se věnovat zpravodajským povinnostem. 0,5:0,5.

Vzápětí podává nabídku ke smíru Karel na pětce, tady se nestihlo odehrát ani deset tahů. Karel říkal něco o návštěvě, která k nim domů přijela, není divu, že se mu nechtělo vysedávat u figurek. 1:1. O žádné z těchto partií nemá smysl něco dalšího psát.

Ale ani následující skončená partie nepřinesla rozhodnutí, ani tady nic nevybočilo z vyrovnaného průběhu. Slovanská obrana dámského gambitu, sem tam nějaká výměna a černý nabízí celkem oprávněně remízu, která je obratem přijata. 1,5:1,5.

A teď konečně se začínají hrát opravdové šachy. Jirka má sice malou slabinu v podobě pěšce d4, ale drží aktivní figurovou hru a je to oboustranně otevřené. Pavel se postupně vyhrabává z hodně horší pozice a s pomocí soupeře začíná obracet vývoj partie. Že bychom dokonce urvali po dlouhé době celé tři body?

No, chvíli vypadalo to nadějně, ale zase to nedopadlo. V obou zbylých partiích jsme měli bílé, v obou se rozehrála francouzská, to nebývá v nejnižší soutěži tak časté. Pavel odbočil z hlavních teoretických pozic hned v druhém tahu, myslel jsem si, že ví, co dělá, protože k jeho silným stránkám patří znalost takových postranních variant a dokáže soupeře často nachytat. Tentokrát to ale tak snadné nebylo, černý asi taky začal hrát to, co se normálně nehraje, takže teoretický duel se odehrával přímo na stole. Mezi 15. a 20. tahem stál Pavel hodně podezřele a může děkovat soupeři, že si s tím nevěděl rady a umožnil mu nejprve vyrovnat hru a pak i převzít iniciativu, což postupně vedlo k jasně vyhrané pozici. Můžeme sice mluvit trochu o štěstí, ale černý neviděl, co vidět měl a tak se nakonec musel vzdát on. 2,5:1,5.

Hraje se poslední partie, máme stále slušné šance na celkový úspěch, jen by to Jirka musel dotáhnout do bezchybného konce, což se bohužel nepovedlo. Dlouho se manévrovalo v boji o ovládnutí středových polí, Jirka hodnotil pozici podle svého zvyku příliš optimisticky a pokoušel se z ní vymáčknout víc, než tam skutečně bylo. Zdánlivý pokus o průlom do černé pozice (35. Dc6) byl tou rozhodující chybou, dáma se vzdaluje od hlavního bojiště, černý získává jasnou výhodu, pak kvalitu a je rozhodnuto. Bílý zklamaně podává soupeři ruku, je to vyřízené. 2,5:2,5.

Kubec Jiří
Velecký Vladimír
Jánský Pavel
Motloch Martin
Křeček Karel
1797
1754
1629
1563
1471
0:1
½:½
1:0
½:½
½:½
Vizibla Roman
Palla Rostislav
Ruffer Václav
Hovad Václav
Divíšek Jiří
1903
1657
1565
1456
1539

Jiří Kubec (1797) - Roman Vizibla (1903)
0:1


Rostislav Palla (1657) - Vladimír Velecký (1754)
½:½


Pavel Jánský (1629) - Václav Ruffer (1565)
1:0


Václav Hovad (1456) - Martin Motloch (1563)
½:½


Karel Křeček (1471) - Jiří Divíšek (1539)
½:½

Autor: Vladimír Velecký