Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 2. kolo: V souboji důchodců úspěšnější domácí (31.10.2021).

PŠ TJ Náchod C - ŠK Česká Skalice 3,5:1,5.

Největším oříškem pro většinu aktérů dnešního zápasu bylo vyškrábat se do hrací místnosti a nedostat infarkt. Tuto počáteční nástrahu ale všichni překonali se ctí a ve víceméně tradičních sestavách. Až na jednu domácí výjimku jsou opravdu všichni nastoupivší borci v důchodovém věku, jak ovšem vidno, zájem o šachy u nich stále trvá.

Bohužel se nám dnes nepovedlo zopakovat vítězství z úvodního kola, domácí od první partie šli do vedení a my jsme nedokázali stav srovnat, natož otočit. Na třetím stole si v jakési variantě anglické hry Pavel nechal odlákat dámu do shluku pěšců na dámském křídle, zatímco jeho bílý soupeř se zaměřil na opačnou stranu šachovnice, kde se mu rychle podařilo krátkou kombinací získat pěšáka a otevřít f-sloupec. Pozice sice nebyla úplně ztracená, Pavel byl pod tlakem, ale dalo by se hrát, kdyby si nenechal dát vidličku na krále a věž, po které se mu pozice úplně rozpadla, jako první tedy položil krále a připsal si nulu. 0:1.

V poklidu si pro remízu došli hráči na poslední šachovnici. Pár výměn ve hře dámským pěšcem znamenalo zjednodušení, ani jeden ze soupeřů nezískal poziční nebo materiální výhodu a před čekáním na nějakou hrubku dali přednost smíru. ½:1½.

Také v souboji lídrů se neodehrál žádný lítý boj, na začátku střední hry přešla partie do mohutných výměn a ve vyrovnané koncovce opět spravedlivá remíza. 2:1.

Že zůstanou všechny body doma se rozhodlo na čtvrté šachovnici. Velezkušený Zdeněk rozehrál svou oblíbenou skandinávskou a od začátku měl výrazně navrch. Bílý král byl ve stálém ohrožení a putoval z jedné strany na druhou. Obrana horší pozice způsobila, že nášemu Pepovi rychle ubíhal čas, až mu nakonec žádný nezbyl. Velká škoda pro nás, protože svým posledním tahem udělal černý jedinou, zato hrubou chybu, po které ztrácel figuru. Co je to platné, když u Pepy svítila na hodinách nula. Je rozhodnuto. 1:3.

Za tohoto stavu jsem nabídl remízu, kterou soupeř bez váhání přijal. Za šachovnicí jsem si celou dobu myslel, že stojím o něco hůř, černý měl silný pěšcový střed, ale nedokázal ho rozpohybovat dopředu. Já jsem se proti tomu snažil bojovat taktikou, ale v rozhodujících chvílích jsem nenašel nejlepší možnosti. Lépe řečeno, viděl jsem je, ale nedokázal spočítat ani odhadnout, jaký bude výsledek těch kombinací. Teď doma počítač říká, že jsem do toho jít mohl a asi bych měl šance na výhru, jenže u stolu to je o něco těžší. 1½:3½.

Dnes tedy nic moc, příště se musíme víc snažit.

Milan Burdilák (1652) - Jiří Kubec (1762)
½:½


Vladimír Velecký (1734) - Rudolf Rousek
½:½


Ladislav Zástava (1575) - Pavel Jánský (1607)
1:0


Josef Zikmund (1578) - Zdeněk Hejzlar (1643)
0:1


Petr Cerha (1648) - Karel Křeček (1454)
½:½

Autor: Vladimír Velecký