Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Nahlédnutí do archivu našeho oddílu III. (19.12.2021).

Oddílové přebory jednotlivců v prvních letech po obnovení činnosti.

Jojo, je to neuvěřitelných 45 let od doby, kdy se spojilo několik pamětníků zašlé slávy českoskalického šachu s novou generací začátečníků, kteří sice neměli žádné zkušenosti, ale šachová hra je bavila (a některé baví dosud). Centrem všemožných her byl tenkrát maloskalický hostinec Pod vinicí, známější ovšem pod přezdívkou Santos. Zde se scházeli nejen ti již zmínění pamětníci při partii šachu, ale holdovalo se vášnivě také karetním hrám, zejména mariáši a žolíkům, převážně o tehdy horentní sumy v podobě desetihaléřů. Časem spojili síly šachisté, prvními počátky organizované hry bylo několik zápasů "Santos proti zbytku světa" a pod. A z těchto začátků se v létě 1976 vyvinula obnovená éra šachu v České Skalici, která od té doby bez přerušení stále trvá.

Pozn.: v jednom z dřívějších článků jsem psal, že se začínalo hrát na náměstí v hostinci U Konvalinků. To je sice správně, pokud jde o místo, ale hospoda se v té době jmenovala U myslivce.

Do okresních soutěží družstev se oddíl zapojil hned na podzim, nebyla to samozřejmě žádná sláva, ale to se ani čekat nedalo, důležité je, že se počáteční elán nevytratil a zájemců o hru bylo dost. Ještě téhož roku byl rozehrán a dohrán! přebor jednotlivců za účasti 32 hráčů. Vzhledem k tomu, že šlo o náborovou akci s cílem podchytit co nejvíc zájemců, hráli spolu registrovaní i neregistrovaní šachisté. Po rozehrávkách se hrálo ve třech skupinách, z nichž v první se soutěžílo o titul oddílového přeborníka, v druhé a třetí o pořadí na dalších místech oddílového žebříčku.

Celkové pořadí bylo následující:

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.


Jiří Maryška st.
Josef Havrda st.
Jiří Novák st.
Jindřich Brzobohatý
Zdeněk Tichý
Jiří Maryška ml.
Josef Smrček
Josef Horák
Jaroslav Dočekal
Jiří Kočnar


11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.


Stanislav Effenberg
Stanislav Rohan
Hynek Dočekal
Břetislav Lesk
Vladimír Velecký
Jaromír Kříž
Oldřich Štěpánek
Miloslav Lenfeld
Pavel Postupa
Josef Žižka


21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
Josef Zikmund
Vladimír Kuťák
Jan Ládr
Josef Hušek
Josef Havrda ml.
Přemysl Vít
Jiří Novák ml.
Ladislav Novák
Ivan Vovolka
Tomáš Bugala
František Mervart
Josef Krejčí

Jiří Maryška st. Josef Havrda st. Jiří Novák st.

Další ročník (1977-78) tak početný nebyl, hrálo se v jediné skupině o 24 účastnících. V tabulce už jsou jen jména hráčů, kteří zůstali členy oddílu i v dalších letech. Za zmínku stojí, že kromě nich hrál jako host také Pavel Jánský, který působil po dlouhá léta v Náchodě a do našeho oddílu přestoupil až v roce 1990.
Pro mě je tato tabulka jen pohledem do historie bez osobního prožitku, v době zahájení přeboru jsem nastupoval na dvouletou vojenskou službu, organizačních povinností se chopili Jirka Novák a Přemysl Vít.

Zdeněk Tichý Jiří Novák st. Josef Zikmund

Autor: Vladimír Velecký