Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 6. kolo: Novoroční rychlodráha (09.01.2022).

PŠ TJ Náchod D - ŠK Česká Skalice 3:2.

Nebýt mého "blikance", ani by snad nebylo o čem psát, takhle rychle jsme ještě domů ze zápasu nepřijeli. Po dvou neúplných sestavách jsme se opět sešli komplet, domácí se na nás ovšem taky nachystali takřka v základní sestavě a protože se nenašel nikdo, kdo by to chtěl takříkajíc vysedět, s výjimkou té mé partie padala jedna remíza za druhou a před polednem jsme byli doma.

První, kteří podepsali remízu, byli lídři na prvním stole. Bílý měl sice víc prostoru, ale černá pozice byla zavřená a pevná a protože ani z jedné strany nebyla chuť ke hledání zápletek, asi by to byl dlouhý poziční boj. ½:½.

A hned poté jsem podepisoval partiář já, bohužel ani tu půlku jsem si nezasloužil. Ve snaze získat aspoň nějakou výhodu jsem hledal ten nejlepší tah, až jsem se nechal chytit na jednoduchou fintu a přišel jsem o figuru. Aby to nebylo na dlouhé trápení, zkusil jsem trochu zakombinovat, kdyby se náhodou soupeř spletl, ale na takového zkušeného protivníka to samozřejmě neplatilo. Dáma proti dvěma figurám, do toho se mi nechtělo a tak jsem to položil a čekal, jestli někdo moje zaváhání napraví. ½:1½.

Na všech stolech to v tu chvíli vypadalo na dlouho, na trojce boj o holý život, na zbylých dvou šachovnicích se dalo předpokládat spíše lavírování a hledání nějaké šance na ošálení soupeře, proto jsme s Jirkou odešli do vedlejší místnosti spravit si chuť při několika bleskovkách. Ale ani tady nám nebylo přáno, ještě jsme nedohráli ani první mač a už mi přinesli v rychlém sledu zápisy ze zbylých partií.

Pavel na trojce sehrál holandskou už v zahájení hodně tragicky, v podstatě už třetí tah byla hrubá chyba. Bílá určitě nevyužila všechny možnosti, které se v pozici nabízely, protože Pavel se postupně zkonsolidoval, ač se nezdálo, že by něco takového vůbec bylo možné. No, ale zázraky se občas dějí, v konečné pozici má černý sice o pěšce míň, jenže zdvojení bílí pěšci část výhody smazávají. Taková koncovka je hodně složitá, přesto proti nabídce remízy nemohl Pavel v horší pozici nic namítat. 1:2.

Partie čtyři a pět skončily prakticky současně. Na čtyřce jsme určitě stáli mnohem hůř, bílý byl sevřený a mohl jen vyčkávat, jakým způsobem se černý pokusí využít výraznou poziční převahu. Na pětce byla pozice v naprosté rovině a vyhrát by se dalo jen nějakou chybou po dlouhém boji. Takže hotovo, odjíždíme se zaslouženou porážkou, protože jsme vůbec nic nepředvedli. 2:3.

Petr Dusbaba (1735) - Jiří Kubec (1762)
½:½


Vladimír Velecký (1734) - Jaroslav Zaňka (1599)
0:1


Dagmar Horniaková (1739) - Pavel Jánský (1607)
½:½


Václav Šrůtek (1647) - Jakub Kosinka (1495)
½:½


Šimon Bubeníček (1142) - Josef Zikmund (1578)
½:½

Autor: Vladimír Velecký