Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 9. kolo: Rozloučení s letošním ročníkem se zrovna moc nepovedlo (20.02.2022).

ŠK Nové Město nad Metují - ŠK Česká Skalice 3:2.

Samozřejmě jsme čekali těžký zápas, domácí tým vedl tabulku a už dopředu můžu říct, že soutěž vyhrál, k čemuž jsme mu trochu pomohli i my. Ale tím nechci v žádném případě snižovat hodnotu úspěchu, za stabilní výkon po celou sezónu si to první místo určitě zaslouží. Z naší strany tedy upřímná gratulace.
Pokud jde o zápas samotný, průběh víceméně vyrovnaný. Asi nejhůř jsem stál podle očekávání já, Franta je v téhle soutěži silným soupeřem pro každého hráče a celkem přesvědčivě mě přehrál. Štěstí jsme měli na trojce, kde bílý přehlédl ztrátu figury ve vyrovnaném postavení, naopak na pětce stál náš hráč o něco líp, ale na oplátku si nechal koníkem sebrat dámu a bylo hotovo.
Ovšem po této stránce nic překvapivého, podobné nehody se nám stávají celkem pravidelně.

Nejprve se končilo na zmiňovaném pátém stole. Pepa se bez problémů vyvinul, převzal iniciativu a začal tlačit na dámském křídle. V rozhodující chvíli přišlo bohužel to osudné přehlédnutí a dáma byla pryč. Úvod tedy lepší pro domácí. 0:1.

Zanedlouho se stav vyrovnal, Pavel pro změnu tlačil na královském křídle a kombinace za účasti dámy, jezdce a pěšáka se ukázala jako úspěšná. Je pravdou, že bílý mu hodně pomohl, když svým posledním tahem v partii přišel o figuru. Chybné 18. De2 místo De4 rozhodlo, bílý je o figuru slabší. 1:1.

Nulu na naše konto jsem poté zapsal já. K partii v podstatě není co říct, snažil jsem se ve středu šachovnice otevřít pozici, abych nebyl postupně umačkán, ale Franta rozehrál své figury o něco líp než já a skončilo to beznadějnou pozicí se ztrátou několika pěšáků. 1:2.

Zbylé dvě partie skončily nerozhodně, průběh byl ovšem rozdílný.
Čtvrtý stůl - vyrovnaný průběh od začátku do konce. Moc se toho nevyměnilo, v konečném postavení je na šachovnici většina figur. Nezdá se, že by se některá ze stran dostala k větší výhodě, proto remíza logická a spravedlivá. V celkém skóre nám to ovšem moc nepomohlo. 1½:2½.

O konečný výsledek se bojovalo do poslední chvíle. Je faktem, že takhle stísněnou pozici jsem ze strany Jirky Kubce už hodně dlouho neviděl. Obvykle to je rychlé otevření volných linií s cílem dostat se co nejdřív k soupeřovu králi, ale dnes? Jedna jediná černá figurka se za celou hru dostala na soupeřovu polovinu, aby vzápětí odešla do věčných lovišť. Jirka sice po partii se svým obvyklým optimismem hodnotil závěrečné postavení jako přinejmenším vyrovnané, ale asi by měl velké problémy, kdyby bílý král vyrazil kupředu na slabě chráněné dámské křídlo. Vzhledem k několika málo zbývajícím minutám na hodinách nabídl bílý radši remízu, která byla přijata a o tom, že všechny body zůstanou doma, je rozhodnuto. 2:3.

Další ročník je za námi, tak na podzim zase nashledanou.


Daniel Pacourek (1635) - Jiří Kubec (1762)
½:½


Vladimír Velecký (1734) - František Fuchs (1861)
0:1


Pavel Drašnar (1476) - Pavel Jánský (1607)
0:1


Václav Šrůtek (1647) - Jiří Borůvka (1762)
½:½


Petr Borůvka (1580) - Josef Zikmund (1578)
1:0

Autor: Vladimír Velecký