Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 2.kolo: První zápas se nám moc nevydařil (06.11.2022).

ŠK Česká Skalice - Panda Rychnov nad Kněžnou C 3:5.

Do krajské soutěže jsme se vrálili po čtyřech letech díky sloučení s oddílem ze Studnice (kde stejně hráli převážně hráči, kteří přišli od nás). V prvním kole nám los přidělil volno, premiéra proto přišla až teď.
Áčko i béčko budou svá utkání hrát jako dříve v klubovně ve Studnici, kde je prostředí o něco lepší než v naší knihovně, to se musí uznat. A paradoxně, před devátou jsme se s hosty sešli v hrací místnosti s výjimkou jednoho našeho hráče (nechci pomlouvat, proto řeknu jen křestní jméno Boris), který trpělivě čekal v České Skalici, až ho někdo vpustí dovnitř.

V zápase samém se potvrdila stará známá pravda, že mládež sice nemá žádná světová ela, jenže šachům rozumí mnohem lépe než my staří samouci, kteří jsme se všechno museli naučit sami. Po smírné úvodní partii převzali hosté otěže zápasu a my jsme uctivě přihlíželi z povzdálí. Kolem poledne se začalo rozhodovat o výsledku a nuly přibývaly převážně na našem kontě. Výsledek zasloužený, odpovídá průběhu hry, snad jen na šestce dal náš hráč za remízu pozici, ve které stál o dost lépe.

Jako již mnohokrát, rychlou remízou skončila moje partie. Ještě v úvodu (po rozehrání jakési pseudoanglické hry ?) přešel černý do akce na dámském křídle, kde se mu rýsovaly nějaké šance na zisk materiálu. Brzy se ukázalo, že vše vede jenom do mohutných výměn a když se soupeř neodhodlal k riskantnímu odběru pěšce a2 (14. ... Sxc3+ 15. Dxc3 Dxa2 16. Va1), po kterém bych získal dámu za věž a střelce, dali jsme to v redukované a zjednodušené pozici za půlku. 0,5:0,5.

Zanedlouho šel soupeř do vedení, které už do konce zápasu nepustil. Na osmičce si Petr jako černý nechal vytvořit slabé pěšce, kteří se nedali bránit. Bílý měl všechno - poziční převahu, lepší figury, nejdřív jednoho, pak už dva pěšce k dobru, taková pozice se pak hraje sama. Petr se sice o nějakou protihru pokusil, jenže výsledkem jeho aktivity byl jen matový útok soupeře a tím taky konec partie. 0,5:1,5.

Ani další ukončená hra nám štěstí nepřinesla. Na pětce Boris vypadal docela perspektivně, zdálo se, že by svou aktivitu mohl přetavit do výhody, ale pak se nějak přepočítal. Odevzdal pěsce na a2 a asi předpokládal, že tím po otevřeném sloupci pronikne do černé pozice, což se neukázalo jako dobrý nápad. Pešce získal zpátky, jenže černý zatím obsadil volný d-sloupec věží a stal se pánem šachovnice. Asi se to dalo hrát o něco líp (31. Va3 místo hned prohrávajícího Sd4), ale jako v předchozí partii, i tady se končilo jeden tah před matem. 0,5:2,5.

Jedinou partií, kde jsme možná nevyužili šanci na víc než půl bodu, byla ta již zmíněná šestka. Černý sice odevzdal pěcha na b7 už v 6. tahu zcela zadarmo, ale postupně se mu rozehrály figury, bílý nějak podcenil vývin a jeho král se dostal do velkých problémů. Z horší pozice se vykoupil nábídkou remízy, která byla přijata. Za černého se tam nabízelo nějaké Db5, pak Df5 nebo něco podobného, ale to by stálo za důkladný rozbor. Šance tam asi byly. 1:3.

Zápas se překulil do druhé poloviny a moc nadějně to nevypadá. Pozice nejasné, na trojce Martin podle svého zvyku téměř bez času na hodinách. Bude těžké zápas ještě otočit.

Naděje na zvrat se objevila v souboji lídrů. Lukáš měl silného soupeře, ale sehrál to moc hezky a Pepu Novotného po zásluze přehrál. Nemá smysl, abych se tady pokoušel o rozbor, jestli mohl některý z nich hrát líp (určitě ano), závěr z partie si každý může udělat sám. Snižujeme na 2:3, jenže naděje na úspěch netrvá dlouho.

Na trojce Martin s časem na spadnutí obětoval kvalitu za dvojici střelců, ta mu ovšem moc dlouho nevydržela a černý měl naprostou převahu. Po další vynucené výměně, tentokrát dam, už bílý neměl nic, čím by černého ohrozil a bylo vymalováno. 2:4 a moc optimisticky to nevypadá.

Obě poslední hrané partie skončily nerozhodně, čím se aspoň opticky trochu vylepšila naše porážka. Na čtyřce se Jirka snažil o úspěch, jenže nebyla šance prorazit oboustranně zavřenou pozici. Od začátku to byl poziční boj, k první výměně došlo až ve 23. tahu. Ani potom nikdo pozici neotevřel, naopak pěšáci vše blokovali a figury se ani nedostaly na dostřel. Nerozhodný výsledek byl nevyhnutelný a tím se taky rozhodlo o tom, že všechny body odcestují do Rychnova. 2,5:4,5.

Poslední partie skončila složitou věžovou koncovkou, kde dal bílý za rozhodnutého stavu s poněkud aktivnějšími věžemi přednost opakování tahů před nejasným pokračováním s šancemi pro obě strany. Ale partie to byla po celou dobu zajímavá a bojovná. Hotovo. 3:5. Tak zase příště o něco lépe.

Lukáš Drašnar (1775) - Josef Novotný (1965)
1:0


Michal Dušánek (1638) - Tomáš Mádr (1906)
½:½


Martin Lesk (1806) - Matěj Kobr (1466)
0:1


Daniel Pacourek (1544) - Jiří Kubec (1729)
½:½


Boris Šroll (1717) - Daniel Jan Krautschneider (1498)
0:1


Jakub Ulman (1587) - Pavel Drašnar (1403)
½:½


Vladimír Velecký (1758) - Josef Rambousek (1738)
½:½


Ilja Mareš (1698) - Petr Čechovič (1509)
1:0

Autor: Vladimír Velecký