Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

RP 7.kolo: Proti Trutnovu se nám opět dařilo (29.01.2023).

ŠK Česká Skalice C - Lokomotiva Trutnov C 3,5:1,5.

Sezónu jsme zahájili v říjnu výletem do Trutnova za jejich B-družstvem, nyní nám stejný oddíl návštěvu oplatil v podobě C-družstva. A stejně jako v úvodu, i dnes nám štěstí přálo a všechny body putují k nám.

Lídr hostujícícho týmu Marek Čeřovský ohlásil pozdní příchod, k partii nastoupil cca s dvacetiminutovým zpožděním, ale na jeho výkonu to stopy nezanechalo, jak se ukázalo později.

Na dalších stolech se začalo velice svižně a zanedlouho jsem v roli rozhodčího zapisoval pvní výsledky do zápisu. Boris na trojce ještě v zahájení potrestal soupeřku za příliš optimistické rozestavení figur, nejprve se předmětem útoku stala dáma a po jejím ústupu přišla ztráta věže, o pár tahů později se stal obětí černopolný střelec. Sice se pak ještě odehrálo asi 15 tahů, ale o výsledku partie už bylo rozhodnuto. Boris šel cíleně do výměn a zakončil svůj výkon utažením matové sítě. Poměrně rychlovka, spíš rapid než vážná hra. Jdeme tedy do vedení, 1:0 pro nás.

Ani druhá rozhodnutá partie netrvala o moc déle, na pětce černý rozehrál nějakou podivnou variantu sicilky, skoro by se dalo říct černý gambit, v osmém tahu odevzdal pěšáka bez náhrady, za chvíli druhého a protože se všechny figury vyměnily v rychlém sledu, byla z toho pěšcová koncovka, ovšem pro černého zcela beznadějná, proto i tady došlo na rychlou kapitulaci. 2:0.

Já jsem se zase moc nevyznamenal, to už je tradice. Chtěl jsem zahájit bojovně a konečně něco předvést, dopadlo to ovšem jako vždycky, po hanebně sehraném zahájení jsem nabídl remízu a věnoval se sledování zajímavějších partií na prvních stolech. Bída z mé strany, ještě že soupeř remízu přijal bez námitek, mohl mě trápit mnohem víc, mému králi by asi bylo horko.2,5:0,5.

Pepa Havrda v posledních letech moc nehraje, ale když už nastoupí, bývá většinou oporou, na kterou se můžeme spolehnout. Sice s Jirkou říkáme v zákulisí, že jeho šachům moc nerozumíme, ale Pepa ví své. Dnes předvedl výborný výkon, v netradiční Birdově hře byl od začátku aktivní, otevřel sloupec k útoku na bílého krále a pozičně si protivníka úplně rozebral. I tady už se schylovalo k matu, bílý si to ukázat nenechal a raději položil krále na stůl. 3,5:0,5. Vítězství je naše.

Nejtěžšího soupeře vyfasoval Jirka na jedničce a taky se to ukázalo. V 10. tahu ztratil bez náhrady pěšce (nebo to měla být oběť?), hrálo se sice ještě dalších padesát tahů, ale ta prvotní ztráta se ukázala jako rozhodující. Sice to vypadalo, že by se to (možná) dalo nějak udržet, zdvojení pěšci zase nejsou tak silní, ale Marek chybu neudělal a v koncovce se bez problémů prosadil. Hosté trochu zkorigovali nepříznivý výsledek, konečný stav 3,5:1,5 a můžeme vyrazit k nedělnímu obědu.

Jiří Kubec (1753) - Marek Čeřovský (1957)
0:1


Viktor Černý (1521) - Josef Havrda (1758)
0:1


Boris Šroll (1786) - Natalia Dekker
1:0


Jan Greň (1390) - Vladimír Velecký (1719)
½:½


Josef Zikmund (1551) - Daniel Košťál
1:0

Autor: Vladimír Velecký