Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 2.kolo: Dnes nám vyšlo skoro všechno (05.11.2023).

ŠK Doudleby nad Orlicí - ŠK Česká Skalice 1,5:6,5.

Za docela hezkého podzimního počasí jsme vyrazili k letos nejvzdálenějšímu soupeři, se kterým jsme se sice již někokikrát utkali, ale vždy to bylo jen v pětičlenných sestavách v regionu. Domácí nastoupili v základu se třemi hosty z Rychnova, my jsme také museli využít všechny tři hosty ze soupisky.
Zápas se nám vydařil jako málokdy. Partie nejsou ani zdaleka bez chyb, v některých stáli domácí dost nadějně, ale nějak se nám podařilo všechno ustát a zaváhání soupeřů jsme dokázali plně využít. Výsledek moc pěkný, museli bychom zapátrat hodně daleko do minulosti, kdy se nám naposledy povedlo něco podobného. Jen abychom příště nedopadli podobně jako náš dnešní soupeř.
Cestou k zápasu tradiční optimista Jirka Kubec nabádal Tomáše, aby s námi jel opatrně, protože poveze cestou zpátky čtyři body v autě a opravdu se mu předpověď vyplnila.

Novou zkušenost jsme získali na osmém stole, kde zrakově hendikepovaný soupeř hrál na speciální šachovnici. Pro mě to byla naprostá novinka, nikdy jsem se s podobným hráčem neutkal, a asi podobně na tom byli i všichni ostatní z nás. Zpočátku se začalo na dvou šachovnicích, Pavel měl před sebou ještě normální, ale brzy ztrácel přehled a vynechával na své šachovnici tahy, proto byla odsunuta stranou a hrálo se jen na té speciálně upravené. Zahájení chaotické, jak je u Pavla obvyklé (ale možná v tom logika je, jenom já jeho hře moc nerozumím), soupeř se brzy dopustil chyby, když se zaměřil na zisk pěšáka a úplně přehlédl ztrátu figury. Přitom stačilo vložit jeden mezišach dámou (15. ... Dd5+!) a obraz partie mohl být opačný. Takhle už to bylo jasné a Pavel si výhru ujít nenechal. 1:0 pro nás.

Jirka Kubec taky zabodoval naplno s přispěním soupeře. Ten vymyslel kombinaci s obětí střelce, kterého sice vzápětí získával zpátky, jenže nepočítal až do konce a zapomněl, že je potřeba myslet na zadní vrátka a nenechat si dát šach, po kterém z toho byla ztráta kvality. Odehrálo se sice ještě téměř dvacet tahů, ale dřívek bylo na šachovnici pomálu a černý bojoval za ztracenou věc. 2:0.

I na druhém stole rozhodla chyba na domácí straně. Tomáš od začátku útočil na královském křídle, černá dobře bránila a chvílemi se zdálo, že stojí docela dobře a možná i líp. Až na to osudové přehlédnutí (24. ... g6), po které je partie vyřízená. Tady nám štěstí pomohlo. 3:0.

Také na třetím stole nám domácí hráč poněkud usnadnil hru. V caro-kannu se má obvykle bránit černý a bílý do něj buší, co to dá, tady ke hře přistoupil dost lehkomyslně, pokud jde o obranu svých pěšců a ztrácel jednoho za druhým. Koncovka, ve které má černý čtyři volné pěšce s podporou svých zbylých figur, je naprosto jasná, což bílý uznal a zastavil hodiny. 4:0.

Tady se sluší poznamenat, že první polovina zápasu se nám opravdu vydařila a to stále ještě není konec.

Pátý bod jsem připsal já po zajímavé a oboustranně bojovné partii, což zejména z mé strany nebývá zvykem. Zahájení jako obvykle nic moc, spokojil bych se i s remízou, soupeř pod dojmem nepříznivého vývoje zápasu chtěl hrát dál, což je pochopitelné. Bílý podle mně zaváhal kolem 15. tahu, kdy si mohl celkem bez problémů sebrat zadarmo pěšáka. Z nějakého důvodu se mu to nelíbilo, nebo to možná neviděl a tak se mi postupně se podařilo vyrovnat hru, pak převzít iniciativu a zabodovat v koncovce. V konečné pozici prohrál bílý na čas, ale stejně už ho od matu dělilo jen pár tahů. 5:0.

A teď už se dostali ke slovu také domácí, na pětce se hrál dámský gambit a po celou partii se hra točila kolem rovnováhy. Zásadní kiks ani jeden z hráčů neudělal, tak se postupně měnil materiál, v závěru se chvíli lavírovalo v koncovce a byla z toho jediná remízka. Spravedlivá pro obě strany. 5,5:0,5.

Z Lukáše Drašnara roste opravdu dobrý hráč. Věžová koncovka, k tomu pár rozházených pěšáků na obou stranách. V autě cestou domů jsme se shodli, že bychom takovou pozici těžko vyhrávali, on si s ní poradil velmistrovsky. Na chodbě mi Roman Vizibla ještě v průběhu zápasu říkal, že to vypadá z jejich strany na debakl a měl pravdu včetně hodnocení své partie, kterou označil za velmi obtížně hratelnou. 6,5:0,5.

Aspoň v poslední partii se domácí dočkali plného úspěchu. Partie víceméně vyrovnaná, pak někde udělal Pavel chybu, přišel o pěšáka a Rosťa Palla využil příležitosti a poradil si s koncovkou bez problému. Bohužel, nad zápisem partie jsem strávil dost času, ale posledních 10-12 tahů nedává smysl a kdybych měl zkoumat všechny možnosti, nebyl by tenhle článek hotový možná ani zítra. 6,5:1,5. Konec hry, odjíždíme spokojeně domů.

Pěkný je dnes pohled na tabulku soutěže na webu, myslím, že na prvním místě po dvou kolech byste nás ještě nikdy nenašli. Obávám se ale, že nám to moc dlouho nevydrží, těžcí soupeři přijdou zanedlouho.

Roman Vizibla (1941) - Lukáš Drašnar (1883)
0:1


Tomáš Mádr (1873) - Karina Benešová
1:0


Petr Štolba - Martin Lesk (1780)
0:1


Pavel Drašnar (1403) - Rostislav Palla (1558)
0:1


Oldřich Štolba (1401) - Jiří Borůvka (1753)
½:½


Jiří Kubec (1672) - Jiří Beneš
1:0


Jaroslav Cvejn (1672) - Vladimír Velecký (1733)
0:1


Pavel Jánský (1686) - Zbyněk Řehák
1:0

Autor: Vladimír Velecký