Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Zemřel Jiří Novák, další z významných osobností v historii klubu (10.11.2023).

Nějak nám ty špatné zprávy v poslední době přibývají.

Jirka Novák. Ačkoliv v posledních letech již šachově nebyl příliš aktivní, zájem o dění v klubu měl pořád, asi naposled se nechal pozvat k Jirkovi Kubcovi na kafe a kus řeči, když šel okolo jeho domu prý tak před dvěma měsíci. Já jsem s ním mluvil několikrát jen po telefonu, plánovali jsme setkání, ale jak to bývá, pořád bylo dost času a už se neuvidíme. O jeho úmrtí jsem se dozvěděl z českoskalického zpravodaje se zpožděním, zemřel 27. září v Praze, kde v poslední době pobýval u dcery.

V polovině sedmdesátých let (jak je to už dávno!) se ve Skalici začal po několika letech nečinnosti opět probouzet šachový život. Problém byl v tom, že hráčů by snad bylo dost, nenašel se však nikdo, kdo by měl zájem nejenom si zahrát, ale udělat i něco navíc a podchytit to taky organizačně. Za vydatné pomoci tehdejšího okresního funkcionáře pana Hlíny jsme nějak dali dohromady soupisky a začali hrát. V podstatě jsme o nějakých předpisech, soutěžích a pravidlech nevěděli skoro nic. Bohužel já jsem po prvním roce odcházel na vojnu a tehdy přišel čas pro Jirku Nováka, který se za mě ujal organizace oddílové činnosti a rozhodující měrou se zasloužil o to, že šachy ve Skalici zase rychle neskončily. Nebýt jeho, asi by to dopadlo tragicky. S pomocí tehdy ještě dorostence Přemka Víta tomu dali nějaký řád a pevné základy. Pak jsem se vrátil z vojny, Přemek odešel na vysokou školu a Jirka mi ty organizační starosti zase přenechal. Aktivním hráčem však zůstal pořád a vydrželo mu to po mnoho dalších let.

Jeho šachová kariéra trpěla tím, že to byl člověk širokých zájmů a nejrůznějších aktivit. Zajímal se o veřejné dění, turistiku, historii, častokrát jsem ho vídal jako hráče na trubku v nejrůznějších dechových českoskalických kapelách. Z předních míst našich soupisek se proto začal postupně přesouvat do pozice náhradníka a množství odehraných partií postupně klesalo, přesto je dnes na pěkném 10. místě historické tabulky se 177 zápisy. Svou poslední soutěžní partii sehrál 20. října 2013 proti Jiřímu Lockerovi ze Sokola Javornice.

Jirkovi vděčí českoskalický šach za mnohé a navždy zůstane zapsán v historických análech jako jeho významný člen.

Fotografie je z utkání krajské soutěže Jiskra Česká Skalice - ŠK Dobruška z 2. března 2013, Jirka symbolicky vedle Karla, oba se už na nás dívají jen ze šachového nebe.

Jiří Novák - Vladimír Velecký
Oddílový přebor Jiskra Česká Skalice, 15.11.1996
1:0

Autor: Vladimír Velecký