Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

KS 5.kolo: Konec roku ke všeobecné spokojenosti (17.12.2023).

ŠK Česká Skalice - DDM Kostelec nad Orlicí 4:4.

Poslední letošní zápas byl zajímavý a přestože to vypadá, jako by se bojovalo jen vpředu a vzadu jsme si udělali předvánoční pohodu, není to tak úplně pravda. Na úvod je třeba poznamenat, že až na místě jsme zjistili, že v sobotu ohlášená sestava tak úplně neplatí a některé z nás to dost vyvedlo z míry, což se projevilo na hře i vůli k boji. Pepa Havrda nečekaně ochořel, čímž se posunulo vše od čtvrté šachovnice a příprava na možné soupeře tak přišla vniveč. V autě cestou do Studnice jsme s Jirkou rozebírali varianty a najednou bylo vše jinak.
Zápas byl otevřený do poslední partie, chvíli se zdálo, že bychom mohli i vyhrát, pak jsem měl nějakou dobu pocit, že zase odejdeme s prázdnou, nakonec jsou asi spokojeni všichni - samozřejmě s výjimkou těch, co prohráli.

Velice rychle jsme utrpěli ztrátu a pustili hosty do vedení. Petr Dostálek hraje zásadně f4, což někteří z nás dobře vědí, bohužel Vašek na to připraven nebyl a podle slov po partii prý vůbec nevěděl, jak reagovat. Pár nepřesných tahů, v desátém tahu odevzdaný pěšák, pak ztráta rošády a konec zanedlouho. Smrtící 16. Vxf7+ už v zápisu chybí, partie je vyřízena. 0:1.

Vzápětí jsme s Jirkou dostali téměř současně nabídku remízy. Moje pozice po vcelku nudném teoretickém zahájení neslibovala nic pozitivního, proto jsem nabídku přijal o něco dřív, mohli bychom to tahat sem a tam nejspíš bezdůvodně. 0,5:1,5.

Jirka nad nabídkou přemýšlel o něco déle, ale ani on neviděl nic převratného k získání nějaké výhody. Jediné, co jsem mu ukazoval po partii byla možnost tahu 13. Sxc3, po kterém by asi měl o něco lepší a volnější hru, ale co by se dělo dál, je ve hvězdách. Navíc stále dumal, proč seděl večer u přípravy za opačnou barvu, tak zcela vyjímečně ani on neoplýval bojovností. 1:2.

Přes tenhle poněkud nevydařený úvod je v poločase skóre nerozhodné. Opět se výborně předvedl Lukáš na jedničce. Stejně jako v předchozí partii u Jirky se hrála pircovka, Lukáš se ovšem ukázal jako mistr útoku a od začátku to byla přehlídka jednoho krásného tahu za druhým. Už od 10. tahu hlásí počítač za bílého mnohem lepší hru s prakticky vyhranou pozicí a opravdu, útok na krále byl zdrcující. Moc pěkná partie! Srovnáno na 2:2.

Na osmičce se sešli dva soupeři, kteří se znají z dob krajských přeborů na Protěži, kde bývali častými účastníky. Tady jsme si dlouho mysleli, že Pavel, který jako vždycky založil partii svým útočným stylem, dokáže zdolat pevnou, ale hodně pasivní obranu bílého. Kupodivu soupeřova pozice vydržela všechno a přestože se bílé figury pohybovaly převážně na první nebo druhé řadě, dokázal se nejstarší hráč hostí ubránit a v závěru zcela vyjímečně proti zvyklostem nabízel remízu Pavel, protože měl oprávněný pocit, že už rozhodně nestojí lépe. 2,5:2,5.

Škoda ztráty na druhém stole. Opět pircovka, opět stál černý o něco hůř, ovšem nic úplně hrozného se stále ještě nedělo. Náš Tomáš o pěšáka slabší, hostující Tomáš s převahou, ale figur byla plná šachovnice a výsledek nejasný. Bohužel náš Tomáš nějak neměl svůj den a prohrál poměrně brzy na čas, to se mu taky běžně nestává. 2,5:3,5 a začíná to s námi vypadat podezřele.

NNa trojce Martin není též úplně na výši, pokud se týká hospodaření s časem a obvykle dohrává na vteřinkách, což v nás vzhledem k celkem vyrovnané a nejasné pozici nebudilo žádný velký optimismus. Partie se ovšem rozhodla několika tahy velice rychle. Černý si nechal trochu netakticky zavřít dámu na h-sloupci a jejím vyproštováním do klidnějších vod umožnil Martinovi přejít k matovému útoku, kterému se nedalo rozumně čelit. Je srovnáno na 3,5:3,5, ale rozhodnuto není nic, v poslední partii na pětce se stále hraje a je to otevřené pro obě strany.

Jak zmíněno v úvodu, zápas skončil nerozhodně, z toho plyne, že i ta poslední partie skončila smírně, ale bylo to drama. Pavel ze začátku nehrál nejlíp, přišel o pěšáka a černý stál chvílemi výrazně líp. Naštěstí pro nás asi nenašel ty pravé tahy, kterými by svou výhodu proměnil v bod. Po několika výměnách dokonce umožnil Pavlovi změnit poměr materiálu v jeho prospěch, ale dokázal se zachránit obětí střelce s věčným šachem. Hotovo, 4:4.

I přes ty naše počáteční rozpaky ze sestavy jsme nakonec (samozřejmě i zásluhou soupeře!) sehráli oboustranně zajímavý a pěkný zápas.
Takže nakonec potřesení rukou, obvyklá přání k vánočním svátkům a úspěchům v novém roce nejen za šachovnicí a pro letošek je konec.

Lukáš Drašnar (1965) - Vítězslav Chmelař (1791)
1:0


Tomáš Blažek (1858) - Tomáš Mádr (1878)
1:0


Martin Lesk (1777) - Slavomír Kožúšek (1756)
1:0


Petr Dostálek (1713) - Václav Šrůtek (1601)
1:0


Pavel Drašnar (1404) - Jan Malý (1739)
½:½


Lubomír Matouš (1773) - Jiří Kubec (1648)
½:½


Vladimír Velecký (1748) - Mojmír Jindrásek (1610)
½:½


Jaroslav Matoulek (1492) - Pavel Jánský (1692)
½:½

Autor: Vladimír Velecký