Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Před sto lety se narodil Stanislav Rohan (22.04.2024).

Vzpomínka na jednu z významných osobností českoskalického šachu.

Je to tak, dnes je to na den přesně sto let, kdy v nedaleké Velké Jesenici začal svou životní dráhu. A ačkoliv to neměl úplně jednoduché, vyrovnal se se všemi nástrahami a prožil dobrý život.

My jej známe hlavně jako šachistu, ale pamětníci by určitě věděli, že býval též aktivním stolním tenistou, cyklistou a vůbec člověkem pohybově aktivním. I přes svůj menší zdravotní hendikep (v raném mládí prodělal dětskou obrnu, která zanechala celoživotní následky) na sport nezanevřel, za zmínku stojí např. cyklovýlet s přáteli na Slovensko těsně po druhé světové válce. A pokud si představíme, jak vypadala tehdejší jízdní kola, zaslouží si to velké uznání.

Kromě aktivní sportovní dráhy býval též funkcionářem, kronikářem a vždy žádaným a oceňovaným zapisovatelem na schůzích všeho druhu. Jeho zápisy, to byla téměř umělecká a velice podrobná díla, psaná navíc pěkným písmem.

My mladší (tenkrát) jsme jej bohužel zažili až v závěru jeho sportovní i životní kariéry. Víme jen, že v padesátých a šedesátých letech byl několikanásobným přeborníkem České Skalice a platných hráčem družstva. Po obnovení činnosti klubu v r. 1976 se sice okamžitě zapojil do jeho činnosti, ale postupně se z přímého oddílového dění vytrácel, přece jen hlavně ze zdravotních důvodů. Problémy mu dělalo zejména kouření protihráčů při partii, které v těch dobách bylo naprosto běžné a soutěžními řády tolerované. Proto se také přestal úplně věnovat hře za šachovnicí a svou náklonnost k šachu přenesl do korespondenčních soutěží. Hrával nejen různá finále, polofinále v přeborech republiky jednotlivců, nebo jak se tenkrát těm různým soutěžím říkalo, ale též za různá družstva, vzpomínám, že jsme s ním ještě s Jardou Čápem a Petrem Čechovičem hráli pod hlavičkou OV ČSTV v Náchodě.

Partiové ukázky proto také mají svůj původ v oblasti korespondenčního šachu, v obou prokázal své schopnosti v soubojích s významnými postavami šachového života na Náchodsku.

Pamatovat si jej a vzpomínat budeme stále.

Jaroslav Čáp - Stanislav Rohan
Stanislav Rohan - František Fuchs

Autor: Vladimír Velecký