Králové Šachy v České Skalici Podívejte se do České Skalice
Oddíl
Soutěže družstev
Z historie
Různé

Nová sezóna soutěží družstev v kraji oficiálně zahájena (07.07.2024).

Hráčů i klubů stále ubývá, přesto vzniká nová soutěž.

Náš krajský svaz vydal propozice soutěží družstev pro příští sezónu. Nic zajímavého, řeklo by se, prostě se vyplní přihláška a je hotovo. Aspoň tak to obvykle bývá, ovšem letos se v propozicích objevila zajímavá novinka. Na nejnižší úrovni je možno přihlásit družstvo do Regionální soutěže 5čl. družstev.

Určitou nejasnost ve znění propozic nacházím v čl. 1.2, kde se píše, že soutěže v kraji jsou organizovány ve čtyřech postupových stupních, na což navazuje čl. 1.5, podle kterého se postupy a sestupy řídí soutěžním řádem a tedy poslední družstvo Regionálního přeboru by mělo sestoupit do nově ustavené Regionální soutěže (a naopak), ale předpokládám, že tomu tak není a oddíly si mohou vždy před sezónou libovolně zvolit, do které z obou těchto soutěží svá družstva přihlásí. Aspoň na krajském webu je to tak napsáno. Tady asi bude třeba ještě dodatečné vysvětlení, jak je to vlastně myšleno.

Mám-li vyjádřit svůj osobní názor, pocity jsou z toho smíšené a spíše negativní. Jediný rozdíl mezi RP a RS spočívá v tom, že tempo hry v KP, KS a RP je již řadu let 90 minut na partii + přídavek 30 vteřin na tah, zatímco u nové soutěže je to zkrácení na 60 minut + 30 vteřin. A i když asi tuším, odkud vítr vane a proč byla tato novinka zavedena, nepovažuji to za něco, co by mělo pomoci rozvoji šachu v kraji.

Neočekávám, že by výše uvedené přispělo k nějakému výraznému nárůstu počtu družstev. A pokud se některé oddíly rozhodnou přihlásit svá družstva do nové RS, bude to nejspíš znamenat, že současně ubydou družstva v RP, což může znamenat redukci počtu skupin a tím také zvýšení dojezdových vzdáleností a nárůst nákladů za cestovné. Ale abych nebyl označen za škarohlída, třeba má krajský svaz lepší informace než já a novinka opravdu přinese změnu k lepšímu. To ostatně ukáže čas a stav přihlášek po uzávěrce, která je jako obvykle k 31. červenci.

No a teď to důležité za náš klub. Přestože nám minulá sezóna vyšla v krajské soutěži velmi dobře a čtvrté místo v konečné tabulce nám uteklo jen o pověstný vlásek, v této chvíli je situace úplně jiná. Z různých důvodů nám bude chybět několik hráčů základní sestavy, proto naši přihlášku směřujeme o stupínek níž do regionálního přeboru. Měli jsme k tomu několik setkání, ale naprostá většina členů se shodla, že 8čl. družstvo nejsme schopni trvale složit. A v takovém případě nemá smysl, abychom hráli o poslední místo v tabulce a ještě k tomu platili pokuty za neúplnou sestavu, což by se zcela určitě několikrát za sezónu stalo. Je to škoda, ale realita už je taková a co bude dál se uvidí.

Autor: Vladimír Velecký